3. PRILOČKI MARATON – REPORT BY mezz_v84

May 25, 2011 Nema komentara »

by mezz_v84

Evo kratkog osvrta s mog prvog odrađenog MTB maratona 8-)

Maraton je održan 22.05.2011. u Prelogu (Međimurje). Cilj maratona je u najkraćem vremenu obići kontrolne točke po slijedećem redoslijedu:
Prelog>Kalnik>Ivanščica>Mohokos>Prelog. Ruta nije bila zadana – nego je svaki biciklist izabrao sebi optimalan put. Bitno je bilo samo prijaviti se na kontrolnim točkama po navedenom redoslijedu.

Ovisno o odabranome putu to ispada oko 160km i oko 2.000m.n.v.
Konfiguracija puta: 70% asfalt, 30 makadam/šuma.

elevacijski profil
slika

kontrolne točke

slika

Na startu se okupilo kojih 50 bajkera i točno u 8.00h se krenulo na maraton.

Evo kako je to bilo iz moje perspektive:

Bio je to moj prvi MTB maraton..Ne mogu reći da sam se nekaj extra pripremal za njega, ali sam 2 tjedna marljivo prikupljal informacije o tracku, rutama te o samoj izvedbi voznje od iskusnijih maratonaca..

Na startu se okupilo oko 50 mtb maratonaca i atmosfera je bila odlična – super pozitivna i sportska. Nakon prijave i vezanja broja na bajk bil sam spreman za maraton..

Start je bio na vrijeme, u 8.00h, a početni tempo brz – kak se i očekivalo.. sa svakim raskrscem ekipa se razrijedila ovisno o tome kako je tko izabrao rutu.. Ja sam od početka pratio 2 ASI-a ( BBK ASI) i jednog individualca (Inače smo kasnije sve kontrolne točke zajedno prošli i isti tren došli na cilj u Prelog). – zahvaljujući Marku M. iz BBK ASI vozili smo po najkraćoj ruti – tek u 8.-mom kilometru na Kalniku su nas vodeći i glavne face pretekli..

Kalnik
Nikad nisam bio na Kalniku – ni pješke ni bajkom. Put kroz Kalnik me jako pozitivno iznenadio jer je to bila nabijena zemlja/makadam i takva konfiguracija je omogućila brzu, ali konstantnu vožnju.. cijelo vrijeme sam bio na iglama zbog zadnje gume – Schwalbe Furious Fred- ali se na kraju pokazala punim pogotkom i bez nje ne bi ostvario takav rezultat.. Spust kroz Kalnik je također bio dosta opasan prvenstveno zbog zadnje gume koje je neotporna na ikakvo trošenje i bušenje.. Za kalnik sam očekivao puuuuno veći napor pa me iznenadilo kad smo se već spustili dole.

Na kontrolnoj točki Kalnik smo bili među prvih 15 što me jako iznenadilo, ali i zabrinulo da možda neidem prebrzo pa da me ne slomi kasnije..
Nakon Kalnika isli smo klasičnom cestom od Beletinca prema Prigorcu gdje su nam se pridružila jos 2 bajkera..

Ivanščica
Na izvoru Žgano vino napravili smo malu pauzu da se pripremimo za uspon.. Tu sam se namazao deep reliefom po leđima i pasalo je odlično! Uspon mi je bio začuđujeće lagani! S obzirom da na Ivu idem uvijek direkt iz Prigorca (kad je puls “na nuli”) i to drugim bajkom koji je bar za 2,5kg teži – sad sam doslovno letio gore iako je iza mene bilo oko 100km.. Naravno- uspon je bio teški- ali sam očekivao barem 3 put teži uspon.. Tokom uspona stalno sam razmišljao dal da se spustim dole klasično po cesti/makadamu ili planinarskom stazom Prek Prekrižja.. Tokom uspona samo smo jednog bajkera vidli da ide dolje po cesti- znači da su svi ostali išli po Prekrižju.. Napokon smo došli gore na vrh gdje radimo malo dužu pauzu ( nas 4-orica je praktički došlo istovremeno gore) jedem pizzu ali i sendvič (hvala Avanturist na savjetu).

Vrijeme je za spust po Prekrižju. Spuštam sic dole i krećemo!. Spust prek Prekrižja imam u malome prstu i znam točno svaki kamen kak se zove- međutim sa zadnjom gumom Furious Fred sve je ovo dobilo neku drugu dimenziju. Odmah se pokazalo da treba zaboraviti na kočenje zadnjom pa sam cijeli spust izvozio kočeći samo prvom kočnicom.. Na trenutke me brzina ponesla gdje se nisam mogao momentalno zaustaviti prvom kočnicom- no bog čuva budale pa se Fred nije izbušio :lol:
Nakon Prekrižja dalje smo peglali standardnom rutom do Varaždina i ulaska u Međimurje gdje je trebalo osvojiti još najviši vrh Međimurja – Mohokoš.

Mohokoš

Na Mohokoš smo išli friško provjerenom rutom prek Slakovca-Križopotoja-Okruglog vrha.. ruta je duža za kojih stotinu metara, ali su zato usponi do Mohokosa pitomiji a to igra na psihu na zadnjim kilometrima. Tu su već svu četvoricu počela boljeti leđa i guzica – ali nekak smo izgurali.. na Mohokos dolazimo i saznajemo da smo među prvih 15-ak. Nakon kratke stanke i osvježenja krećemo za Prelog standardnom cestom..

CILJ!!!
Predobar osjećaj kojeg ne treba opisivati..

Na cilj dolazimo svi u 16.10h.. znaci 8h10min voznje.. ni u snu nisam mogao zamisliti takav rezultat!
Posebno su mi pomogli savjeti iskusnijih MTB maratonaca te strica iz slovenije koji se bavi ultra-trekingom.
Maraton mi je bio jedno veliko iskustvo i svi jedva čekamo slijedeću godinu.
Pobjednik je bio međimurski ironman – Roberto Setnik – i kapa dolje za rezultat koji je postignuo: 6h31min.
2. i 3. mjesto su osvojili moji kolege iz http://www.bk-muraavantura.com/ 8-)

MTB maraton je odlično i bez zamjerki organizirao BK Prelog.
http://bk-prelog.hr/?ps_promotion=odrza … ki-maraton

Komentari su zaključani.

cheap research papers write my essay write my paper best essay writing service uk