Bicikle na otoke

April 12, 2013 Comments Off
Bicikle na otoke

Prije službene obavijesti malo da olakšam dušu…

Godinama je kod našeg najvećeg pomorskog prijevoznika normalno da u trajekt ukrcate cijelu kuhinju, zajedno s pripadajućim kućanskim aparatima, građevinskim materijalom koji će okružiti tu kuhinju i dat joj krov nad špaherom. Pri tome ćete zauzet svega par kvadrata prostora na top modelu najbržeg trajekta flote, sumljive kvalitete i nepoznate zemlje podrijetla, i sve ćete to platiti, tj. “platjeti” s dvadesetak kuna, kako mi odmilja kažemo “za piće”.

Nemam ništa protiv, neka prevoze i nuklearni otpad, Kurde, whatever… Ali ako slučajno dođete s biciklom (naprava na dva kotača, međusobno povezanih konstrukcijom, metalnom ili sve popularnijim karbonom) tražit će od vas da kupite kartu za to prometalo, obično otprilike u vrijednosti oko 120% od cijene osobe koja isto to prometalo vozi. Dobro u redu, treba i brodarska kompanija od nečeg živit, ali kada ste na kraju i platili kartu, za sebe i tu đavolju napravu, i uljudno pitate: A gdje da stavim/parkiram svoje biciklo?! Dobijete blijedi pogled, i odgovor: A tu ga negdje uguraj, i pazi da ne frižas auto…

Eto, ja kad platim nešto, volim da i nešto dobijem zauzvrat, nekako sam tako skužio taj koncept…

Ako već plaćam ne baš male pare za transport sebe i prometala, onda bi bilo OK da postoji neki prostor gdje ja to prometalo mogu smjestiti, vezati i sve to bez bojazni da će se na njega prislonit najnoviji model špahera koji izbacuje i kockice leda po potrebi…

Vinko Miketek

A sad službeni proglas:

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga Uštipak i Biciklistički klub Timun pokrenuli su inicijativu „Bicikle na otoke“ s dva osnovna prijedloga:
1. uvođenje besplatnih trajektnih karti za bicikle van sezone, te snižavanje cijene tijekom turističke sezone.
2. proglašenje jednog dana u godini pod nazivom „Bicikle na otoke“ kada bi putnici sa biciklima imali besplatan prijevoz do željene otočne destinacije i natrag.

Ova inicijativa je usmjerena na poticanju razvoja biciklizma i ove vrste održivog oblika turizma na otocima te time i održivog razvoja otoka. Istovremeno se podiže svijest građana o korisnosti za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Biciklizam kao turistička ponuda u svijetu sve više uzima maha dok se u Hrvatskoj nedovoljno radi na njegovoj promociji i razvoju, unatoč primamljivim destinacijama kako za domaće tako i za strane goste.
Naime, mnogi građani i turisti kopnenih gradova rado bi biciklima posjetili otoke. Međutim mnogi odustaju zbog cijene koju moraju plaćati za prijevoz bicikla na otoke (i povratak). Iz cjenika je vidljivo da je na većini brodskih linija Jadrolinije cijena za prijevoz bicikle čak veća od cijene za prijevoz osobe, što sigurno ne potiče korištenje bicikla kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.
Prvo javno događanje inicijative „Bicikle na otoke“ održati će se 13. travnja 2013. godine na gradskoj plaži Bačvice u Splitu s početkom u 12:00.

Na javnom događanju predviđeno je predstavljanje inicijative širem građanstvu i medijima, predstavljanje službenog logotipa uz performanse etabliranog umjetnika Ivana Tokića.

Ovim putem pozivamo Vas da se priključite ovoj inicijativi, prisustvujete javnom događanju te je time osnažite i doprinesete njenoj realizaciji.

Inicijativu su dosad podržali:
Hrvatski biciklistički savez
Sindikat biciklista RH
Biciklistički klub Marjan Split
Biciklistički klub Krš
Projekt Pedala.hr
Udruga Mi
Udruga Tartajun-Dol, Hvar
LAG Škoji
Udruga Mi
Udruga „Budi svoj“
Udruga Zelena akcija Zagreb
Bačvice plaža d.o.o. Split
Dropbike

Komentari su zaključani.