Blic: Giant Realm kaciga

June 12, 2012 Comments Off
Blic: Giant Realm kaciga

Već neko vrijeme na tržištu se mogu nabaviti prilagođene verzije XC kaciga koje su uz povećanu zaštitu glave, ali i drugačiji dizajn, namijenjene brdskim vozačima koji kombiniraju načine i stilove vožnje, od penjanja pa sve do spusta. Na kratak smo test dobili Giantovu kacigu iz tog sve popularnijeg segmenta all-mountain kaciga, model Realm.
Na prvi pogled kaciga u svojoj “mliječno” bijeloj boji izgleda skladno i ne odveć napasno i upadljivo, i iako spada u cjenovno niži rang, nećete to primijetiti. Stražnji dio kacige elegantno je spušten kako bi bolje zaštitio glavu i izvana sve izgleda poprilično kvalitetno napravljeno. Svi prijelazi i zaobljenja su bez greške i bez nekih uočljivih nedostataka. Tek iznutra ćete naći nekoliko grešaka u kalupu, ali ništa strašno i ništa što bi moglo pokvariti vanjski dojam (koji je, priznat ćete,  bitniji). Sa svojih 25 otvora za ventilaciju, glava će vam u njoj bit dobro “propuhana” te se nećete previše brinuti oko znojenja.

Na glavi kaciga dobro i udobno leži, iako smo možda dojma (bar vizualno, onako) da bi mogla biti pol centimetra dublja (dobro, možda su nama uši nisko montirane pa se to može zanemariti). Izmjenjive spužvice iznutra omogućit će vam precizno podešavanje tako da bi se bilo koji oblik glave trebao dobro stopiti s njom. Vezice na kacigi dobro su postavljene i imaju jednostavan i učinkovit sistem zatezanja i podešavanja, tako da nećete imati onaj uobičajen problem “žuljanja” oko uha. Na stražnjem dijelu se nalaze dodatne kopče kako bi si još bolje prilagodili kacigu obliku glave i kako bi ona što bolje stajala na glavi. I tek kod tih kopči će te primijetiti da je ta kaciga jeftinija od konkurencije. Čak su i vizualno OK, ali kad ih trebate stisnuti i podesiti, nastaje problem u kojem imate osjećaj da ćete prije potrgati sve nego je podesili za koji zub. Jednostavno treba “muški” stisnut kopče i tad se stvari počnu micati. Dobra stvar je kaj to nećete morat raditi svaki put, tako da kad je jednom podesite, manje-više taj dio nećete dirati.

Iako nismo “bikeri” koji nose kacigu na dnevnoj bazi (nije pohvalno, znamo), ali moramo primijetiti da unatoč toj činjenici nismo imali onaj osjećaj da nas kaciga smeta, žulja ili sl. Dapače, skoro smo zaboravili da je uopće imamo na glavi. Relativno niskom cijenom od 399 kn, komotno možemo reći da za te novce nećete naći kacigu tog tipa, kvalitete i izgleda, te smo uvjereni da ćemo ovaj model viđati sve više i više na glavama biciklista.

Komentari su zaključani.