Blic: Tacx Antares valjci

November 16, 2012 2 Komentari »
Blic: Tacx Antares valjci

Ako ste imalo slični meni onda vam je vožnja po mrzloj zimi bolna, do mjere da za istu nemate volje. Pred nama su mjeseci niskih tempertura, a potreba za aerobnim treningom ista je kao i u sezoni. Alternativa se može pronaći u drugim sportovima, no za sve koji su ovisni o svoja dva kotača, alternativa se svodi na dvije sprave. Ovisno o načinu treninga i afinitetima, to su valjci ili trenažer ili naravno kombinacija. Na oba vozite bicikl koji inače vozite pa nema gubitka vremena na prilagodbu. Na probu smo dobili Tacx Antares valjke i Booster trenažer. S obzirom da valjke nisam nikad vozio, prvo ću probati njih.
Tacx Antares
Počnimo s dizajnom. S uključenim inbus ključevima potrebno je manje od 5 minuta za sklapanje. Konstrukcija je vrlo solidna, kvalitetna plastika i čelični profil. Sastavljene valjke moguće je brzo sklopiti za skladištenje pomoću dvije brzopotezne poluge. Sami valjci su šuplji i blago konkavnog oblika. Nakon inicijalnog podešavanja razmaka valjaka tj. prilagođavanja duljini bicikla, bilo je vrijeme za prvu probu. Valjci na Antaresu su malo većeg promjera, pa kad se na njih postavi bicikl cijela priča je dosta visoka. Kretanje je samim time prilično otežano. Najjednostavnije rješenje je da valjke postavite uz zid. Lakše ćete se popesti na bicikl, a i pružit će vam dodatnu sigurnost prvo vrijeme.
Tacx Antares
Postoji određena averzija prema valjcima u biciklističkim krugovima pa sam prije prvog pokušaja i ja bio skeptičan. No, uz pomoć zida je lakše sjesti na bajk, a već nakon prvih nekoliko okretaja pedala polako dobivate osjećaj. Desetak minuta kasnije mogao sam pustiti i volan.  Istina, pokreti poput hvatanja bidona i posezanja u stražnji džep majice još uvijek me znaju izbaciti iz sredine. Suprotno pročitanom na netu, meni je lakše držati se sredine valjka ako gledam u prednji kotač nego ako gledam ispred sebe. Možda je stvar individualna.

Vozeči valjke lako se koncentrirati na vlastite pokrete i vrlo brzo primjetite greške u tehnici. Zato su valjci odlični za sve koji imaju problema s “discipliniranim” pedaliranjem. Bilo da je riječ o držanju pravca ili koordinaciji mišića nogu pri višim kadencama. Valjci ovdje dolaze do izražaja. Ne samo da vas širina valjka ograničava već tijekom vožnje težite da budete što bliže sredini i što manje lelujate. Vozite li često cestom u grupi, frendovi će vam biti zahvalni. Koncentrirajte se i polako podižite kadencu do trenutka kad primjetite da ste počeli skakutati. Uz dovoljno truda taj nivo bi dosta brzo mogli podići, jer trening na valjcima može popraviti koordinaciju mišića nogu. Osim toga održavate aerobnu formu i muskulaturu. No, s obzirom da Antares valjci imaju prilično mali otpor taj trening neke vjerojatno neće zadovoljiti. O dosta niskom otporu govori i činjenica da sam prema brzinomjeru bicikl uspio natjerati do 67km/h, što je naravno u praksi na cesti nemoguće. Zato bi idealna kombinacija za zimski trening bili valjci i trenažer.
Zaključak je da su valjci zabavna i ozbiljna alatka. S obzirom da sam i sam friški na njima mogu samo copy/pasteati par trening sesija s neta koje sam isporobao. Valjke nam je na probu ustupio Ciklo-Centar, gdje su dostupni po cijeni od 1430kn.

1 Wake-up:
Dr Jamie Pringle’s pre-breakfast session works well for anyone who can split their training into twice a day, which can be more beneficial than one longer session. It’s a great way to start the day and an excellent warm-up.

 •  0-10 minutes: Start off spinning in an easy gear at 90-100rpm and, over 10 minutes, increase the gear incrementally.
 •  10-15 minutes: Continue building cadence (100-110rpm) and progressively work through the gears so that by the 15-minute mark you’re riding at tempo effort. This pace will feel sustainable but will need concentration to keep it up and equates to around 80-90% of maximum HR.
 •  15-20 minutes: Hold the tempo effort.
 •  20-25 minutes: Put in three hard 20-second efforts with 90 seconds of easy spinning recovery.

2 Spin-ups: An ideal session for developing cadence and smooth pedalling. Also great as a warm-up before hitting the road or as a pre-turbo roller session.

 •  0-5 minutes: In a medium gear (39×18), ride easily, building your cadence to 100rpm.
 •  5-5:30 minutes: Staying in the same gear, ‘spin up’ to the maximum cadence you can manage without bouncing. Hold the cadence through to the end of the 30-second period. Concentrate on getting your lower legs and feet to relax.
 •  5:30-20:30 minutes: Repeat the spin-up on every fifth minute (10, 15 and 20). Spin easily at 90-100rpm for each five-minute recovery.

3 Maxing out: A tough session that will take you to total failure.

 •  0-5 minutes: Warm up, spinning at 90-100rpm in a medium gear (39×18).
 •  5-10 minutes: Ride a cadence of 100rpm+ and a gear that allows you to ride at 60% of max heart rate.
 •  10:00-10:30: In same gear, do 30-second all-out effort.
 •  10:30-13:30: Recover: spin easily in medium gear.
 •  13:30-18:30: Ride a cadence of 100rpm+ in a gear that makes you ride at 65-75% max HR.
 •  18:30-19:00 In same gear do 30-second all-out effort.
 •  19:00-23:00 Recover: spin easily in medium gear.
 •  23:00-29:00 Ride a cadence of 100rpm+ in a gear that allows you to ride at more than 80% MHR.
 •  29:00-29:30 In same gear do a 30-second all-out effort.
 •  29:30-34:30 Recover: spin easily in medium gear.
 •  34:30-END All-out in top gear for as long as you can.

2 komentara

 1. Zoran 16.11.2012 at 16:02 -

  A di ti je kaciga?! :-P

 2. igor 21.11.2012 at 15:38 -

  Fakat, gazda, rekli smo da na sajt nedu videi u kojima akteri ne nose kacigu!