Finale iXS Europskog downhill kupa 2012. u Todtnauu

September 28, 2012 Comments Off
Finale iXS Europskog downhill kupa 2012. u Todtnauu

Robin Wallner i Emmeline Ragot pobjednici iXS Europskog kupa

Prošlog tjedna u Totdnauu u Njemačkoj završeno je i ovo natjecanje. Na stazi u Schwartzwaldu pojavilo se gotovo 300 vozača iz 18 zemalja. Robin Wallner uspio je obraniti svoje vodstvo i odnijeti ukupnu pobjedu, dok je u ženskoj konkurenciji ukupna pobjednica postala Emmeline Ragot.

Ove godine iXS European Downhill kup održan je u sedam različitih zemalja. Zadnja postaja na rasporedu bio je Todtnau, jedna od najuzbudljivijih utrka u njemačkom downhill kalendaru. Nakon prošle utrke u francuskom Châtelu već su bili jasni favoriti za pobjedu, no uzbudljivo je bilo do samog kraja. Iako su vremenski uvjeti bili promjenjivi, 3-kilometarska staza s 500 m visinske razlike bila je savršeno pripremljena te je nudila teške, no gotovo savršene uvjete za utrku.

Budući da su vozači već u kvalifikacijama morali skupljati vrijedne bodove, ne čudi da su već u subotu krenuli punom snagom. Neočekivano, najbrži u muškoj elitnoj kategoriji bio je Andreas Sieber (GER – Radon Factory Team) s vremenom 3:38.093. U ženskoj kategoriji Emmeline Ragot (FRA – MS Mondraker) pokazala je svoje ambicije za naslov te s više od 9 s prednosti pred ostalima dala do znanja da će je biti stvarno teško nadmašiti.

U subotu je vrijeme u Todtnauu bili izvrsno i stoga ne čudi da je na Hasenhorn došao veliki broj gledatelja, koji su mogli uživati u izvrsnoj sportskoj predstavi. Finale je otvoreno masters kategorijom te iako je Wilfred van de Haterd (NED – YT Industries) već osigurao ukupnu pobjedu, vozači su se borili za svaki bod. Pobjedu je na kraju odnio Fabian Arzberger (GER – RidingStyle), a iza njega bio je Marcel Waldmann (SUI – iXS Gravity Union), koji je time osigurao i drugo mjesto u ukupnom poretku. Van de Haterd je utrku završio na trećem mjestu i za njega je to bio savršen vikend.

Finala su nastavljena s kategorijom U17, u kojoj je Marcus Hansson (SWE – Hanssonbil.se) isto već u Châtelu osigurao ukupnu pobjedu te je mogao opušteno ući u zadnju utrku. No taj mladi talentirani vozač bio je ovdje da bi pokazao zašto je uzeo ukupnu pobjedu te je odvozio vrlo dobru utrku. Ferdinand Brunold (GER – Enduro Mountainbike Mag) imao je samo 3 stotinke prednosti pred šveđaninom, no time je odnio pobjedu u Todtnauu i osigurao drugo mjesto u ukupnom poretku. Treći je bio Nicola Friedli (SUI – Friedli Bike Style).

U elitnoj ženskoj konkurenciji situacija je bila daleko od riješene, pa su sve kandidatkinje itekako bile usredotočene na vikend. Nažalost, vodeća Floriane Pugin (FRA – Scott 11) nije mogla braniti svoju poziciju zbog ozljede ruke zadobivene na zadnjoj utrci Svjetskog kupa. Stoga su tri kandidatkinje za ukupnu pobjedu startale s gotovo istovjetne pozicije. Na početak utrke prvakinje Švicarske, Francuske i Slovenije izašle su s razmakom od samo 6 bodova. Međutim, Emmeline Ragot bila je najizglednija kandidatkinja za naslov te je već nakon kvalifikacijske utrke mogla smanjiti udaljenost od naslova za 2 boda. Unatoč tome, morala je biti ispred Miriam Ruchti (SUI – SC-Intense). Prva je na stazu izašla Zarja Černilogar (SLO – Črn Trn GT), koja je u kvalifikacijama bila tek četvrta, s 26 s zaostatka. U finalu joj nije išlo ništa bolje te je završila iza Martine Brühlmann (SUI – iXS Gravity Union). Iza nje bila je Ruchti, koja je s postignutim vremenom 4:14.298 mogla biti prva dan prije. U odnosu na prethodni dan, uvjeti na stazi su se popravili, pa je bilo očekivano i da Ragot popravi svoje vrijeme. Bivša svjetska prvakinja nije podbacila te je s vremenom 4:06.071 osigurala najviše mjesto na podiju, kao i naslov europske prvakinje za 2012. godinu.

Naposljetku je na red došlo i finale u muškoj elitnoj kategoriji te je na stazu izašao prvi od kandidata za naslov Johann Potgieter (RSA – Le Cannabis Canfield Factory Team). Međutim, na cilju njegovo vrijeme i nije bilo baš nešto, zbog čega mu je promaknulo mjesto na podiju. Sljedeći je na stazu izašao Robin Wallner i iako je imao prilično prosječno vrijeme na polovici vožnje, u drugoj polovici je uspio nadoknaditi dobar dio vremena i zauzeti prvo mjesto. No njegovo vodstvo trajalo je samo do idućeg vozača, jer je Joshua Button (AUS – SC-Intense) bio brži za dvije desetinke. Na stazu su nakon njega trebali izaći još samo Andreas Sieber i Markus Pekoll (MS Mondraker). Pri izlasku na ciljnu ravninu, bilo je jasno da je Pekoll dovoljno brz da postigne novo najbolje vrijeme. S vremenom od 3:34.261 i prednošću od 1,3 s, Sieberu je postavio vrijeme koje je bilo teško dostići. To se na kraju i dogodilo te je Sieber uspio dostići tek četvrto mjesto. Konačni poredak bio je: Pekoll prvi, zatim Button i Wallner. Šveđanin je time obranio svoje vodstvo u ukupnom poretku i postao novi prvak iXS Europskog kupa za 2012. godinu. Potgieter je tako ukupno bio drugi, dok je Damien Spagnolo (FRA – MS Mondraker) uspio osvojiti treće mjesto sa samo jednim bodom prednosti pred timskim kolegom Pekollom.

Time je završena sezona za europski kup. Sa sedam postaja u sedam zemalja, 2012. godina bila je jedna od najuspješnijih na iXS-ovom kalendaru. Sve ostale informacije i videozapise s utrke možete pronaći na ixsdownhillcup.com

Rezultati | Ukupni poredak

Komentari su zaključani.