Floriane Pugin i Loic Bruni uspješni u Leogangu

May 30, 2019 Comments Off

Prošlog vikenda Out of Bounds Festival proslavio je svoju 10. godišnjicu u Leogangu u Austriji. Uz FMB-Gold-Contest 26Trix, označio je i početak iXS Europskog downhill kupa.

2006 Leogang je po prvi put bio domaćin iXC Europskog downhill kupa. U godinama koje su slijedile privlačio je sve više i više pažnje u svijetu brdskog biciklizma. Nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, u 2013.g. bit će još događanja. Jedno od njih već je odrađeno: prva utrka iXS Europskog downhill kupa. S 415 vozača iz 29 različitih zemalja na listi sudionika te još većim brojem onih na listi čekanja, stvoreni su uvjeti za uzbudljiv vikend, a lista favorita uključivala je mnogo više od uobičajenih nekoliko poznatih imena.

Ove godine vremenski raspored vikenda ponešto je promijenjen. Nakon prilike za prohod stazom u petak ujutro, vozači su imali dovoljno vremena za prvi službeni trening istog dana popodne. 2,3 km duga staza s 480 m visinske razlike dobro je poznata vozačima iz prethodnih godina, a ovaj put bila je suha i izuzetno brza. No, kao što svaki vozač zna, uvjeti se mogu vrlo brzo promijeniti. Što se i dogodilo u subotnjoj kvalifikacijskoj vožnji. I dok je u početku izgledalo kao da će padati samo kratkotrajni pljusak, dok su na red došli vozači iz muške elitne kategorije kiša je pojačala.

Već u petak GoPro provjera staze s Floriane Pugin (FRA – Gstaat-Scott) i Emilie Siegenthaler (SUI – Gstaad-Scott) pokazala je ambicije Pugin. U kvalifikacijama dominirala je ženskom elitnom kategorijom svojom majstorskom vožnjom i 14 s prednosti, dok je u muškoj elitnoj kategoriji najbrži bio Loic Bruni (FRA – Lapierre Gravity Republic). Iza trenutnog svjetskog juniorskog prvaka na drugom mjestu našao se Aurélien Giordanengo (FRA – Topcycle by Trek). Iako rezultati kvalifikacija vrijede samo za to, pokazali su se kao izvrsna prognoza.

U nedjeljnim finalima vrijeme je opet bilo dobro te je sunce u bikepark namamilo brojne gledatelje koji su bili željni vidjeti nešto brze downhill akcije. Prvi vozač koji se uspio zadržati više od nekoliko minuta u Red Bull Hot Seatu bio je Bryn Dickerson (NZL – John Foord valuation), koji je s vremenom 3:24.820 min približio Brunijevom najboljem vremenu od prethodnog dana. Mjesto je kasnije morao prepustiti Noelu Niederbergeru (SUI – Gstaad-Scott) koji je bio 3 s brži i time preuzeo vodstvo sve dok Robin Wallner (SWE – Team W-Racing) nije postavio najbolje vrijeme 3:19.854 min na duže razdoblje. Nakon što je Markus Pekoll (AUT – MS Mondraker) prešao ciljnu liniju, vodstvo se počelo brže smjenjivati: Wallnera je smijenio Pekoll, njega Harry Molloy (GBR – Madison Saracen DH Team), a njega je ubrzo zamijenio Giordanengo. No na kraju je prognoza od prethodnog dana potvrđena kada je Loic Bruni zauzeo prvo mjesto s novim najboljim vremenom od 3:16.012 min. Prvih pet mjesta zaokružili su Aurélien Giordanengo, Harry Molloy, Markus Pekoll i Robin Wallner.

U ženskoj elitnoj kategoriji najbolje izglede za pobjedu u finalu imala je Floriane Pugin. Iako njena prednost nije bila velika kao u kvalifikacijama, pobjedu je ipak odnijela sa 7 s prednosti i vremenom 3:39.082 min. Njena timska kolegica Emilie Siegenthaler zauzela je drugo mjesto, a iza nje našla se Fionn Griffith (GBR – Kenda/Alpinestars), najbrža britanka u svojoj kategoriji.

Sara Böhm (GER – Team Green DH. Racing) bila je jedina vozačica u kategoriji U17, no ipak je uspjela izgurati neke od vozačica iz elitne kategorije. Muška kategorija U17 prošla je u dominaciji Lorisa Revellia (ITA – Argentina Bike) koji je imao vrijeme od 3:33.968 min. Alex Marin (ESP – FOX Giant) i Brad Swinbank (GBR – Steve Peat Syndicate) zauzeli su drugo i treće mjesto.

Nino Antić startao je prvi u Masters kategoriji zbog probušene gume prethodnog dana te je u Hot Seatu ostao gotovo cijelu utrku. Tek kada su startala najbolja trojica morao je mjesto prepustiti Rostislavu Štencelu (CZE – Bikeplac racing) koji je vodstvo zadržao do kraja utrke. Paolo Alleva (ITA – Team Scout/Nukeproof) zauzeo je drugo, a Ruben Castro Carril (ESP – Evil XMS Racing) treće mjesto.

Zbog promjena austrijskih propisa o zaštitnoj opremi, neki od vozača nisu mogli sudjelovati u utrci. Budući da se ti propisi odnose i na Njemačku, Francusku, Češku i Švicarsku, svi vozači trebali bi imati na umu da će bilo kakva „neusklađenost s propisima o opremi dovesti do diskvalifikacije.“

Sve u svemu, Leogang je opet bio savršen domaćin za otvaranje sezone iXS Europskog downhill kupa. Čak je i vrijeme išlo na ruku vozačima, osim što je 26Trix moralo biti otkazano zbog prilično loših vremenskih uvjeta u subotu. Najesen, sljedeća važna točka bit će finale Svjetskog kupa. iXS Europski kup svoje putovanje nastavlja već idući vikend u Špičáku u Češkoj. Video zapis sa svim najvažnijim događanjima iz Leoganga bit će raspoloživ na redbull.com/bike. Sve ostale datume utrka i informacije možete pronaći ixsdownhillcup.com ili na facebook.com/iXS.Downhill.Cup

Komentari su zaključani.