ORBEA Orca Aero

pitanja, odgovori, savjeti i trikovi kako vratiti stvari u prvobitno stanje...

ORBEA Orca Aero

PostPostao/la mcovran dana 31. 01. 2019. (20:28)

Pozdrav!

Nakon godina i godina korištenja vrlo loših bajkova odlučio sam se kupiti Orcu Aero u nadi da će se novac isplatiti pa da ću imati konkretnu stvar za voziti.
Vozio sam koliko mi je posao dopustio, bicikl ima cca 2000km, a zadnjih mjesec dana stoji u trgovini zbog reklamacije okvira. Naime, Orca Aero nema nikakvu zaštitu na mjestima gdje QR dodiruje ovkir, a pošto se radi o karbonskom okviru vidite kamo priča vodi. Odlomio se komadić okvira jer je nazubljeni dio QRa uprešao dio karbona. Dao sam prednost Orbei nad Canyonom zbog doživotne garancije na okvir i dao daleko više novaca, ali ta ista mi je sada odbijena s objašnjenjem da sam ja krivac zbog prezatezanja. Tu se ne mogu složiti s njima jer imam mozga u glavi da znam koliko se smije zatezati s obzriom da se radi o karbonu. Iz prve ruke sam vidio kolika je sila korištena u zatezanju QRa na običnoj Orci kada je prijatelj kupio prije mjesec dana. Samo ta Orca ima metalne umetke i sprečava direktan dodir QRa s ovkirom. Daleko, daleko jače su u trgovini zategnuli nego ja kod kuće na svojoj Orbei. Da li se onda moj lom dogodio već na samom početku zbog prejako stegnutog QRa u trgovini ili je bilo neizbježno bez obzira na jačinu stezanja - ne znam, i ne krivim trgovinu da se razumijemo. Uopće ne znam kada se to desilo jer je bicikl praktički ne vožen, kotače sam skinuo doslovno dva ili tri puta i sasvim slučajno prilikom čišćenja sam to primjetio.
Sve u svemu, jako sam razočaran dizajnom okvira na aero modelima jer nemaju nikakvu zaštitu, dok recimo obična i jeftinija Orca ima metalne umetke na tim područjima.

Moje pitanje za ljude koji se više razumiju u karbonske okvire - što mislite, može li se oštećenje pogoršati tijekom vremena i korištenja? Meni osobno ne izgleda kao nešto što bi se proširilo, taj komadić što se odlomio - odlomio se, ne vidim kako se dalje može širiti s obzirom da QR ne može ući dublje od toga. Ja se iskreno nadam da sam u pravu, ali tražim potvrdu od iskusnijih članova foruma.

Dodatan info samo, u servisu su rekli da je ta strana QRa čak i blago savinuta što njima upućuje na mehanički kvar tj udarac u kotač, ali ne vidim uopće kako je to moguće jer su trenutno na biciklu novi Fulcrum kotači s parsto kilometara koji doslovno nisu preko ležećeg policajca prešli, a kamoli udarili negdje.
Pod uvjetom da okviru zbog tog komadića ne može biti ništa, je li moguće da sada zbog toga u opasnost dolazi stražnji kotač?

Još čekam konačan odgovor Orbeice, ali činili su mi se poprilično odriješiti nakon prvog odgovora.

Hvala na komentarima i savjetima
Avatar
mcovran
 
Postovi: 112
Pridružen/a: 21. 04. 2008. (21:15)
Lokacija: Samobor/Rijeka
Reputation point: 1

Re: ORBEA Orca Aero

PostPostao/la drznedaj dana 31. 01. 2019. (21:24)

Sto ne stavis sliku? Ak je taj qr tak jako nazubljen nadji neki koji nije.
drznedaj
 
Postovi: 635
Pridružen/a: 30. 08. 2012. (20:51)
Lokacija: Slunj
Reputation point: 14

Re: ORBEA Orca Aero

PostPostao/la Goran_injo dana 29. 03. 2019. (20:29)

Odnesi to ljudima koji popravljaju karbon, rijesiti ce ti to za sitne pare ispunom smole ili drugim layupom.

Metalni inserti su ok, ali nisu nuzni. Pretezanje, ili pak pi meni cesce premalo stezanje i onda luft koji lomi droput su najcesci razlozi.
Goran_injo
 
Postovi: 1398
Pridružen/a: 17. 03. 2008. (21:13)
Reputation point: 39


Natrag na Radionica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron