Trnci u desnoj ruci

nema veze s body buildingom...

Trnci u desnoj ruci

PostPostao/la tdespeto dana 12. 08. 2012. (20:44)

Ovako dok se vozim nakon kojih 2km počne mi trnuti desna ruka. (ponekad zna i desno stopalo,uglavnom desna strana) Dali trnci imaju veze sa sjedenjem tj udaljenosti volana? Inaće sam visok 173cm i vozim Cannendale L-veličine.
tdespeto

Reputation point: 0

Re: Trnci u desnoj ruci

PostPostao/la Twinky dana 12. 08. 2012. (20:58)

ne znam za noge, al ako se radi o trncima u ruci u području šake - reko bi da si pre blizu volanu - tj. naslanjaš se puno na same ruke i samim time sprječavaš cirkulaciju.

Kad ti počnu trcni u ruci - ukoliko pustiš volan i opustiš ruku da visi normalno - da li prestanu?
Twinky

PostPostao/la Zeljhac dana 12. 08. 2012. (21:00)

jel te baš boli- probada išta ?!
ono, da se krivac može povezati samo sa vremenom na biciklu i da te nedje nešto žulja i boli previše...
možda je sic (ne odgovara/ malo previše dignut) ili štogod (svi mogu samo nagađati), ali svakako bi ti rekao da odeš kod doktora po njegovo mišljenje.
Zeljhac

Reputation point: 3

PostPostao/la Feeler dana 12. 08. 2012. (21:29)

Svakako otići liječniku, jer može biti da je riječ o kakvom blažem oštećenju kralježnice.
slika

Ne vjerujem u poduhvate za koje su potrebni nova odjeća, izbrijano lice i širok osmijeh.
Feeler

Reputation point: 36

PostPostao/la eXactMat dana 13. 08. 2012. (00:09)

Visina 173 na veličinu L? Tu je sigurno tijelo dosta razvučeno po biciklu. Sigurno je opterečenje na rukama vece nego da ima bike veličine M kakav bi i trebao imati, ali slažem se s ekipom, trebalo bi pitati liječnika da nije nesto drugo po srijedi. Probaj uzeti bike manje veličine sa istom ili sličnom geometrijom pa vidi da li se javljaju isti simptomi.Ukoliko ne, onda znas da je u pitanju veličina bicikle, a u koliko da trk do doktora da vidi u čemu je problem.
eXactMat

Reputation point: 6

PostPostao/la Feeler dana 13. 08. 2012. (00:19)

Ne gine ti zloglasna pretraga zvana EMNG. :mrgreen:

No, mislim da nema razloga za pretjeranu zabrinutost. Kako rekoh, moglo bi biti do manjeg oštećenja kralježnice (svi ga više-manje imamo...) kao posljedica kakve prometne nezgode, nepravilnog položaja pri sjedenju i sl. ... Što se tiče vožnje biciklom, posavjetuj se s fizijatrom.
slika

Ne vjerujem u poduhvate za koje su potrebni nova odjeća, izbrijano lice i širok osmijeh.
Feeler

Reputation point: 36

PostPostao/la SileTzar dana 13. 08. 2012. (10:00)

Šta plašite čovjeka bezveze, još malo i preporučiti ćete mu transplantaciju ruke.

Ono što se tebi dešava je najčešća boljka kod biciklista, a to je prejak pritisak na živac, ulnar nerve http://en.wikipedia.org/wiki/Ulnar_nerve
slika
slika
Što dovodi do toga da ti trne zglob te mali prst i prstenjak da bi se proširilo na šaku, podlakticu i lakat.
Najlakši i najjednostavniji lijek je približavanje volana sebi kraćom lulom, jer si manje istegnut i težina gornjeg dijela tijela se bolje rasporedi između ruku i leđnih mišića, tj. više si uspravljen. Također ruke moraju biti povijene malo u laktovima a ne ispružene skroz i "lockane".
Druga opcija su ti rukavice s gelom na tom osjetljivim mjestom na dlanu, ali na dugim vožnjama po drndavom terenu taj gel ima ograničenu sposobnost upijanja udaraca i olakšavanja pritiska na živac.
Treća opcija su ti vježbe za zglob itd ali vjerojatno će ti ovo dvoje pomoć.

Noga ako ti trne onda je princip isti, jedino je živac koji pritišćeš tamo gdje te Bog sašio, između nečisnice i skrotuma. Pritišćeš živac i prekidaš si cirkulaciju. Rješenje je gel umetak u hlačama, bolji sic, malo ga spustit u slučaju da je previsok, te pravilan nagib sica. Igraj se dok ne nestane.
SileTzar

Reputation point: 88

PostPostao/la tdespeto dana 13. 08. 2012. (10:28)

Hvala svima na savjetima, za početak ču probati malo volan korigirati jer se to događa ,da čim spustim ruku sa volana odmah prestanu trnci.a noga i međunožje utrnu nakon duge vožnje po neravnom terenu ali to brzo prođe. Također sas htio napomenuti dok sam imao ravni volan(kratko vrijeme),nisam imao nikakve probleme,onda su me svi nagovorili da si stavim sa riseom volan,kao lijepši je bike,pa sam ih poslušao i eto ga na nevalja. Znači za početak gu si malo volan udaljiti,ako se ništa ne promjeni vratit ču si stari ravni originalni koji je bio gore. A što se tiće veličine bicikla,meni odgovara nije mi prevelik a niti mi je premali,pa vidio sam negdje shemu da je ta veličina za tu visinu ok.
tdespeto

PostPostao/la tdespeto dana 13. 08. 2012. (11:47)

Ispravak veličine rame nije L kao što sam naveo već M . Stari bike mi je bio L pa sam mislio da je i ovaj ali nije!
tdespeto

PostPostao/la ivko dana 13. 08. 2012. (12:26)

I ja imam sličan problem. Duljina top tube-a je 57cm što odgovara veličini M. Visok sam 178cm. Znači, rama bi mi u principu trebala odgovarati. U međuvremenu sam kupio kraću lulicu, riser volan, ergon gripove i rukavice i ne pomaže baš. Lakše je ali još uvijek znam osjećati trnce u rukama i siguran sam da bi još kraći Top Tube riješio stvar. Preporučate li onda kupnju još manje rame ili je stvar u nečem drugom?
ivko

Reputation point: 8

PostPostao/la SileTzar dana 13. 08. 2012. (12:35)

Velim, užasno puno ovisi o položaju i držanju tijela na biciklu, može ti biti bicikl ko saliven ali ako se loše držiš na njemu opterećuješ ruke i dolazi do problema.
http://sheldonbrown.com/pain.html#posture

Uglavnom, što se tiče dlanova, ruke moraš držati tako da je ravna linija od lakta do kažiprsta koji je na kočnici, dakle na ovoj slici gornji dijagram, a nikako ne kao na donjoj slici.
slika
Laktovi blago povijeni da apsorbiraju udarce, leđa lagano pognuta a ne ravna pa da prsa tonu i opterećuju ključnu kost itd itd.
SileTzar

Reputation point: 88

PostPostao/la tdespeto dana 13. 08. 2012. (14:19)

Ja mislim da rijetki od nas obračaju pažnju na položaj ruku i da je to jedna od bitnih stavki,a rijetki su koji i paze na položaj leđa. Ja se inače bavim i kuglanjem,a u tom sportu tko nezna rade svi mišići, i za sad od tog sporta nemam problema. Tako da neke konde imam ali sad za ovakve probleme na biciklu mislim da ima puno faktora, i da se sve podesi na biciklu opet nebu štimalo jer je do Nas ljudskih faktora,bar mislim. Možda se varam!!!
tdespeto

PostPostao/la tdespeto dana 13. 08. 2012. (14:24)

Dok sam imao ravni volan bio sam više nagnut ili pod odgovarajučim kutem i nekak mi je više pasao taj položaj,tada me nisu bolila leđa u donjem djelu,dok sada dok sam stavio volan sa raiseom pojavila se bol i trnci. Znaći treba bi volan pomaknuti prema napred tako da budem nagut prema napred.
tdespeto

PostPostao/la tdespeto dana 13. 08. 2012. (14:36)

Sad se sjetih kako sam riješio problem kod utrnuča međunožja, tako da sam sic tj prednju stranu sica malo spustio prema dole tako da ne pritišče kost između nogu automatski niti žile i to je bar kod mene funkcioniralo.
tdespeto

PostPostao/la falconzg dana 13. 08. 2012. (21:57)

Dobra stvar su i ergonomski gripovi dosta ljudi ih hvali baš zato jer sprečavaju utrnuče ruke, nisu skupi pa probaj s tim.
ja imam ove i platio sam ih 60 kn u keindl sportu

slika
falconzg

PostPostao/la tdespeto dana 14. 08. 2012. (08:17)

Imam ih već gore namontirane,jučer sam kupio rukavice,a sutra idem na rutu od kojih 30km pa ču vidjeti kak če mi bit,a i malo sam doštelavao volan i sic. Nadam se dobrome!!!!
tdespeto

PostPostao/la tdespeto dana 16. 08. 2012. (13:21)

Evo ja pokušao namjestiti bicikl,ali bezuspješno. Sic sam malo nagnu prema dolje i nema više trnci u međunožju niti u nozi ali ruke koma tj. desna ruka. Na dionici od nekih 40km do Gorice i nazad, podešavao sam volan 4 puta i banana,tako da ovaj veči raise meni ne odgovara vračam stari ravni volan pa ču da vidim u subotu. Malo do Samobora i nazad. Već sam lud od podešavanja,kamo ja tuda i imbusi hehe!
tdespeto

PostPostao/la Goco dana 17. 08. 2012. (10:34)

probaj što češće mijenjati položaj dlanova na upravljaču, malo za upravljač, malo za rogove (ako ih imaš), malo ih otreseš
nažalost teško se tog trnjenja osloboditi jer je to nažalost "must have" kod biciklista zbog specifičnog pložaja na biciklu
VIŠE PEDALANJA, MANJE FILOZOFIRANJA
Goco

Sljedeća

Natrag na Fitness, trening i zdravlje

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.