Greg Minnaar i Rachel Atherton pobjednici druge utrke iXS European Downhill kupa, Nino Antić drugi u Mastersima!

May 28, 2012 Comments Off
Greg Minnaar i Rachel Atherton pobjednici druge utrke iXS European Downhill kupa, Nino Antić drugi u Mastersima!

Protekli vikend na redu je bio Out of Bounds Festival u Leogang Bikeparku. Uz 26Trix, Dirt Jump Contest klasificiran kao Gold Event FMB World Toura, vožena je i druga runda Europskog iXS kupa.

Budući da je iXS European Downhill kup otvoren za licencirane vozače tek od ove godine, mogao bi još više značiti za svjetske elitne vozače. Uz sve to, utrka u Leogangu bila je prvi test za mnoge na stazi za svjetsko prvenstvo duljine 2,3 km i s 480 m visinske razlike. Sveukupno, startna lista bila je popunjena kao ina svjetskom kupu, zbog čega je bilo teško predvidjeti pobjednika. Nakon što je područje Salzburga prethodnih bilo gotovo pretplaćeno na kišu, ovaj vikend uvjeti su bili gotovo savršeni. Na startu se našlo 416 vozača iz 27 zemalja i već u kvalifikacijama srušen je stari rekord staze. Na kraju su u kvalifikacijama najbrži bili Emmeline Ragot (FRA – MS Mondraker Team) i Nick Beer (SUI – Devinci Global Racing) i svi su samo gledali prema završnom danu.

Savršeni uvjeti zadržali su se i u nedjelju, na startu utrke s najvišim profilom u povijesti iXS-a. U elitnoj ženskoj kategoriji startalo je 30 vozačica. Jill Kintner (USA – Team Norco intl.) startala je kao peta najbrža i prva uspjela probiti vrijeme od 2 minute na prolazu. Tracey Hannah (AUS – Hutchinson United Ride) imala je još bolje prolazno vrijeme, ali je na kraju ipak završila iza Kintner. Nakon njih startale su prve tri iz kvalifikacija. Floriane Pugin (FRA – Scott 11), pobjednica prošlogodišnjeg Svjetskog kupa u Leogangu uspjela se ugurati između prve dvije vozačice, no na prolaznom vremenu bilo je jasno da će o pobjednici odlučivati Emmeline Ragot i Rachel Atherton (GBR – GT Factory Racing). Konačno vrijeme Atherton bilo je 3:51, pet sekundi brže od vremena Ragot u kvalifikacijama, čime je konačno pobijedila Ragot, iza koje su još bile Kintner, Pugin i Hannah.

Mušku elitnu kategoriju otvorio je Gee Atherton (GBR – GT Factory Racing). Zbog pada u kvalifikacijama u šumi na gornjem dijelu staze, kvalificirao se tek kao 285. i morao tako rano startati. No već na prolazu bio je 2 sekunde brži od najboljeg vremena prethodnog dana te je na kraju s vremenom od 3:25 mogao mirno sjediti u Red Bull Hot Seat-u. To vrijeme održalo se sve dok na stazu nije došao Brook MacDonald (NZL – MS Mondraker Team). Iako je na prolazu još uvijek bio drugi, u donjem dijelu staze uhvatio je brzinu i stigao kao prvi. Iza njega bio je Damien Spagnolo (FRA – MS Mondraker Team) koji je tijesno zaostao za svojim klupskim kolegom i završio iza njega. Sljedeći je na stazu izašao Greg Minnaar (RSA – Santa Cruz Syndicate) i već na prolazu bilo je jasno da je na putu da pobijedi u utrci. Utrku je završio sa sigurne 4 sekunde ispred MacDonalda. Zadnji su startali klupski kolege Steve Smith (CAN – Devinci Global Racing) i Nick Beer. Smith je vozio savršeno, no ipak nije uspio biti brži od Minnaara. I dok se čekalo na Beerovo prolazno vrijeme, objavljeno je da je pao te je na kraju završio kao 182. Ukupno gledano, pobijedio je Minnaar iza kojeg su bili Smith, MacDonald, Spagnolo i Atherton. Mick Hannah (AUS – Hutchinson United Ride), pobjednik prošlotjedne iXS utrke u Winterbergu (Njemačka), završio je kao šesti.

U masters kategoriji startalo je 50 vozača među kojima je s lakoćom pobijedio Jordan Regnier (FRA – Vertical Bike). Nešto preko 2 sekunde iza njega bio je Nino Antić (CRO – Giant) na drugom mjestu, a Rüdiger Jahnel (AUT – Specialized-mountainbiker.at) bio je treći. U kategoriji U17 pobijedio je Marcus Hansson (SWE – Hanssonbil.se) ispred Lorisa Revellija (ITA – Argentina Bikes), iza kojeg je na trećem mjestu ostao Ferdinand Brunold (GER – Mag41.com Racing Team).

Sve u svemu, vikend je bio upečatljiv sa savršenim vremenom, izvrsnim sportskim nastupima, bezbroj gledatelja i izvrsnom atmosferom. Bikepark Leogang ove godine pokazat će se u najboljem izdanju, jer nakon ovog uspješnog Out of Bounds Festivala iduće ljeto ovdje će postaju imati i Svjetsko prvenstvo.

Nakon ovoga, iXS European Downhill kup seli se u škotski Innerleithen od 15. do 17. lipnja. Sve ostale informacije možete pronaći kao i obično na ixsdownhillcup.com. Tamo će uskoro biti i nešto videozapisa koje je ekipa iXS napravila u suradnji s Red Bull Media House.

Fotografije: © Thomas Dietze

Komentari su zaključani.