iXS – Pobjede Fairclougha i Pugin u Châtelu

September 12, 2012 Comments Off
iXS – Pobjede Fairclougha i Pugin u Châtelu

Predzadnja postaja sezone za iXS European Downhill kup bio je Châtel u Francuskoj. Na startu se okupilo ko 200 vozača iz 24 zemlje te su mogli uživati u savršenoj utrci s izvrsnim vremenom i opuštenom atmosferom.

Jedna od prednosti kasnijih utrka leži u tome što nema previše prijavljenih, ali i u uzbuđenju zbog približavanja kraju sezone i konačnoj odluci o pobjednicima u ukupnom poretku. I baš zbog ovog zadnjeg razloga oko 200 došlo je u Châtel u regiji Portes du Soleil da bi se natjecalo u 6. od 7 utrka Europskog kupa. Među vozačima bili su i favoriti u ukupnom poretku kao što su Johann Potgieter (RSA – Canfield Factory Racing) te 2. i 3. ukupno Robin Wallner (SWE – Team Åre Bikepark) i Damien Spagnolo (FRA – MS Mondraker). Uz njih bilo je još velikih imena koja su bila među favoritima. Brendan Fairclough (GBR – Scott 11) vratio se utrkama kao jedan od onih koji uvijek računaju na pobjedu. Mickael Pascal (FRA – CK Racing) već je u prvoj utrci sezone, kada je bio treći, pokazao da je kandidat za podij. Florent Payet (FRA – SC-Intense) pokazao je da je u vrhunskoj formi osvajanjem 7. mjesta na prošlotjednom svjetskom prvenstvu. Sve u svemu, mogla se očekivati uzbudljiva utrka.

Utrka je počela u petak kada je Brendan Fairclough obavio GoPro Course Check i komentirao 1,5-kilometarsku stazu s visinskom razlikom od oko 300 m. Subotnje kvalifikacije dale su prve naznake tko bi mogao biti među favoritima za pobjedu. Miriam Ruchti (SUI – SC-Intense) bila je najbrža taj dan u Elitnoj ženskoj konkurenciji, a Spagnolo je bio najbrži u muškoj konkurenciji.

Vrijeme je i u finalu ostalo prekrasno, bez traga prošlogodišnjih problema, kada je tijekom nedjelje padao i lagan snijeg. Kategorija masters prva je izašla na stazu. Mjesta na podiju nisu se razlikovala od onih u kvalifikacijama, pri čemu je Wilfred van de Haterd (NED – YT Industries) pobijedio i time povećao svoje ukupno vodstvo u seriji. Solidnom vožnjom na drugo mjesto poslao je Henrika Karppinena (FIN – Pappa Betalar), dok je Marcel Waldmann (SUI – iXS Gravity Union) završio na trećem mjestu.

U17 kategorija obećavala je više uzbuđenja. Dva britanska vozača, Sam Herd (GBR – Perth City Cycles) i Taylor Vernon (GBR – FOX Scott Bike IT), stvorila su pritisak vodećem u seriji Marcusu Hanssonu (SWE – Hanssonbil.se), jer su bili prilično brži. Vremena postignuta u nedjelju bila su još brža, jer je Hansson skinuo još 5 s sa svog vremena. No Miha Ivančič (SLO – ŠKTD Avče) ostao je u vodstvu s do tada najboljim vremenom te Herd nije ništa prepustio slučaju i spustio se opet s najboljim vremenom. No Hansson je s trećim mjestom uspio obraniti vodstvo u ukupnom poretku i veće je osigurao ukupnu pobjedu. Ferdinand Brunold (GER – Mag41.com Racing Team), drugi u ukupnom poretku, neće se rado sjećati ovog vikenda. Prvo nije uspio završiti vožnju u subotu, što ga je koštalo vrijednih bodova, no nedjelja se pokazala još gorom. Zakasnio je na start i time subotnjem nezavršavanju utrke dodao i nepojavljivanje na startu u nedjelju.

Utrka u ženskoj elitnoj kategoriji bila je jednako tako nepredvidljiva. Nakon što je Floriane Pugin (FRA – Scott 11) pala u subotnjim kvalifikacijama, što je utjecalo i na njenu brzinu u nedjelju, slično se dogodilo i Miriam Ruchti u nedjelju te je švicarka odlučila ne nasutpiti u finalnoj utrci. Na kraju je Pugin odnijela pobjedu s vremenom 2:48.075, ispred juniorke Tahnée Seagrave (GBR – FMD Racing) i Zarje Černilogar (SLO – Črn trn GT). Sve to nije moglo ispasti bolje da finale u Todtnauu učini maksimalno uzbudljivim. Pugin (132 bodova) trenutno vodi ispred Ruchti (128), Černilogar (126) i Emmeline Ragot (122/FRA – MS Mondraker).

Popis favorita za pobjedu u elitnoj muškoj kategoriji bilo je teže srezati na samo nekoliko imena, jer je i najmanja greška na 2,5 kilometarskoj stazi značila oproštaj s prilikom za osvajanje utrke. Osoblje Bike Parka dalo je sve od sebe da staza ujutro bude u savršenom stanju za utrku. Staza je bila zahtjevna, s prvim i zadnjim sektorom u kojima je trebalo puno okretati pedale, strmim sektorima u središnjem dijelu, puna tehničkih dijelova s korijenjem i kamenitim usjecima. Prvi ozbiljan kandidat za pobjedu bio je Joshua Button (AUS – SC-Intense) s vremenom 3 s bržim od najbržeg subotnjeg. Ostatak utrke pratio je iz Red Bull Hot Seata, gledajući kako jedan vozač za drugim ne uspijeva čak ni iznenaditi njegovo prolazno vrijeme. Ukupno vodeći Johann Potgieter uspio se približiti na 2 s, no na kraju se ipak morao zadovoljiti drugim mjestom u cilju. Nakon njega uslijedio je Florent Payet, koji se ugurao između prve dvojice. Nitko od ostalih vozača nije uspio nadmašiti vrijeme koje je postavio Button. Najbliže tome bio je Brendan Fairclough koji se približio na samo 0,2 s na prolaznom vremenu. Vrijeme je stalo na 2:28,599 kada je prošao ciljem, samo 0,05 brže od Buttona. Na stazi je ostao samo Spagnolo te je na prolaznom vremenu zaostajao samo nekoliko desetinki. No pri izlasku iz šume ostalo mu je još 50 m kada je vrijeme isteklo te je završio kao 12., s 5 s zaostatka i prljavim rukavom. Konačni rezultati su: Fairclough prvi, Button drugi, a iza njega Payet, Wallner i Potgieter. U ukupnom poretku, nakon brisanja najlošijih rezultata, u vodstvu je Wallner s 488 bodova, ispred Potgietera s 459 i Spagnoloa s 409. Markus Pekoll (350/AUT – MS Mondraker) još uvijek ima sitnu priliku završiti na podiju ukupnog poretka, ali samo ako jedan od prve trojice u zadnjoj utrci bude imao stvarno loš rezultat.

Zadnja utrka vodi iXS European Downhill kup u Todtnau u Njemačkoj za dva tjedna. Sve ostale rezultate i informacije možete pronaći na ixsdownhillcup.com.

Komentari su zaključani.