Izvještaj: Međunarodni turnir u bike polu – Zagreb International 2013

May 22, 2013 Comments Off
Izvještaj: Međunarodni turnir u bike polu – Zagreb International 2013

U Zagrebu je 11. i 12. svibnja, na Zagrebačkom Velesajmu održan prvi međunarodni turnir u polu na biciklima. Skupina zagrebačkih zaljubljenika u ovaj iznimno atraktivan i sve popularniji sport, Matej Pašalić, Goran Šarić, Darko Dominik i Matija Brlek, aktivni kroz neprofitnu udrugu Bike Polo Zagreb, uspjeli su bez financijske pomoći organizirati prvi međunarodni bike polo turnir na ovom dijelu Istočne Europe. Gosti turnira i sami sudionici bili su timovi iz Slovenije, Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije, koji su se susreli na in-line hokej terenu sa našim momcima te odigrali spektakularan dvodnevni turnir.
U dva dana turnira 16 timova je odigralo ukupno 110 utakmica. Prvog, kvalifikacijskog dana igralo se po tzv. Švicarskom sistemu (Swiss system), svaki je tim odigrao po 5 utakmica postavljenih sa pravilom trajanja 10 minuta i mogućim neograničenim brojem golova (tzv. Endless goal opcija). „Da podsjetimo, bike polo utakmice traju 10 minuta, ili do 5 golova – što dođe prije. Budući je sudjelovalo 16 timova (od 18 prijavljenih), odlučili smo se za opušteniji oblik natjecanja tokom prvog dana“, pojasnio nam je Matej Pašalić, osnivač i predsjednik udruge/kluba Bike Polo Zagreb i član hrvatskog tima „Licitar“. „Licitari“ su prvog dana odnijeli svoju prvu pobjedu na turniru i to odmah u prvoj, početnoj utakmici, u „jutarnjem“ krugu, koju su igrali protiv susjeda im Slovenaca, tima „Polo Bears“. Goran Šarić, drugi član tima „Licitar“ zaključuje da je status od 1 pobjede – 4 poraza – 10 golova, vrlo dobar rezultat, budući je „Licitar“ prvi puta nastupio u trenutnom postavu. Trećem igraču, Darku Dominiku je ovo bio prvi nastup na bike polo turniru, odnosno prvi doticaj sa stranim igračima. Ostale utakmice tijekom prvog dana bile su jednako atraktivne, što potvrđuje podatak da je u ukopnom poretku prvog dana briljirao talijanski tim „BAM“ , koji su odnijeli svih 5 pobjeda, zadavši impresivnih 33 pogotka. Subota je završila neformalnim druženjem prilikom organiziranog obilaska grada biciklima i kasnije na premijernoj projekciji aktivističkog dokumentarnog filma o bike polu, „Hit ‘Em In The Mouth“, čemu su se mogli pridružiti svi posjetitelji turnira.
Nedjelja, finalni dan turnira, za sve je timove zapravo značila novi početak. Kako nam pojašnjava Matej: „sustavom dvostrukih eliminacija, sve je moguće pa tako tim koji je bio najlošiji prvog dana, teoretski može drugi dan doći do finala pa čak i pobijediti. Prvih 5 utakmica koje su se igrale i njihovi rezultati stvaraju prve parove timova koji kreću dalje igrati kroz sustav dvostrukih eliminacija – prve parove čine timovi pobjednici i gubitnici prvog dana, a nakon toga dalje redom…“
Nakon 29 odigranih utakmica, mnogo navijanja i podrške publike atmosfera se sve više zahuktavala, više nije bilo važno tko navija za koji tim, nego se navijalo za svaku dobru akciju, dobar gol ili žalilo za propuštenom prilikom. Finalnu, 30. utakmicu odigrali su Talijani „BAM“ i miješani tim „ESPI“. Iako lošiji po poretku prvog dana, tim „ESPI“ je nakon napetih 10 minuta uspio pobijediti Talijane 6:4. Nakon međusobnog čestitanja proglašeni su pobjednici turnira: 1. mjesto: britansko-mađarska kombinacija u timu „ESPI“, 2. mjesto; Talijani „BAM“ i 3. mjesto: Mađari „Buffaloes“. Posebnu nagradu Bike Polo Zagreb je odlučio uručiti njemačkoj igračici, kao MVFP (Most Valuable Female Player) – zanimljiva je informacija da je na Zagreb Internationalu 2013 sudjelovalo tri mješovite momčadi koja je svaka imala po jednu igračicu, što po turnirima uopće nije neobično, dapače, polo igračice se smatraju jednakim „borcima“ kad je riječ o bike polu pa tako postoje i „all girl“ turniri, na kojima mogu sudjelovati samo djevojke. Treba spomenuti da svi članovi pobjedničkih timova redovito sudjeluju na WHBPC-u i EHBPC-u (svjetskom i europskom prvenstvu u bike polu). „Iznimno smo ponosni što su ovi igrači prepoznali volju i želju zagrebačke bike polo scene, te su u svoje guste polo rasporede uvrstili i Zagreb International“, kaže Goran.
Zaključnih par misli podijelio je s nama Matija Brlek, suosnivač i tajnik udruge Bike Polo Zagreb (ovog puta rezervni član tima „Licitar“): „Kao organizatori, nas četvorica iz Bike Pola Zagreb zahvaljujemo svim prijateljima i poznanicima na potpori i pomoći koju su nam pružili. Budući smo se trudili da sve prođe u najboljem redu, iznimno smo sretni što je sve tako, najbolje moguće, i prošlo. Kroz razgovor sa našim gostima, igračima koji su sudjelovali na mnogo većem broju bike polo događanja nego mi, dobili smo samo vrlo pozitivne reakcije i zahvale što su pozvani i što su mogli sudjelovati. Za mnoge od njih je ovo bio ujedno i prvi posjet Hrvatskoj i Zagrebu. Ovako dobre reakcije nam daju poticaj da Zagreb International postane godišnje događanje, odnosno jedna redovita stavka u kalendaru Lige bike pola kao i u kalendaru sportskih i urbanih događanja u Zagrebu. Iako je turnir gotov, BPZG ne staje sa aktivnostima. Ranije zacrtani planovi sada se polako realiziraju, a to je izgradnja ograde na dobivenom terenu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici, što znači da će Zagreb i Hrvatska uskoro dobiti svoj prvi službeni sportski teren za igranje bike pola. Uz to bi uskoro htjeli otići na promotivnu turneju po čitavoj Hrvatskoj, fokusirajući se na veće gradove, kako bi bike polo zaživio i u ostatku zemlje. No, niti tu nije kraj, prijateljstva koja smo tek formirali sa našim susjedima, uskoro ćemo još pojačati sudjelovanjem na turniru u Beču („Vienna Radhaus Polo Masters 2013“), koji će se održati 15. i 16. lipnja, nakon ciklo-turističkog događanja Velo-City Vienna 2013. Nakon Beča plan je po prvi puta sudjelovati na EHBPC 2013. (EUROPEAN HARDCOURT BIKE POLO CHAMPIOSHIP) koji se ove godine održava u Krakówu.“

Podsjećamo, svi zainteresirani za bike polo, igranje, ili samo navijanje i neobavezno druženje mogu pratiti i javiti se BPZG-u na:
https://www.facebook.com/BikePoloZagreb
Fotke: silkfatblues

Komentari su zaključani.