Izvještaj: Titanski Bike Weekend

July 24, 2013 Comments Off

Kako to obično i biva svake godine drugi ili treći vikend u mjesecu srpnju rezerviran  je za utrku nacionalnog prvenstva RH u XCO disciplini. Ove godine domaćin utrke bio je BK Titan iz Pakraca.

IMG_5388 (Large)

Utrka se održala u nedjelju 21.07.2013., a start same utrke bio je u samom centru Pakraca. Za one koji ne znaju prijašnjih godina XCO utrka u Pakracu se održavala na izletištu Omanovac koje je smješteno nekoliko kilometara iznad Pakraca. Za utrku nacionalnog prvenstva ekipa iz BK Titana potrudila se i napravila potpuno novu stazu. Dužina jednog kruga na novoj stazi iznosila je 5300m (5.3km), a okarakterizirala su je dva duga uspona, nekoliko tehničkih spusteva od kojih je svakako prvi bio najzanimljiviji gdje su XCO vozači okusili malo downhill konfiguraciju staze vozeći po popularnim `bentovima`, skakali preko `table-a`, vozili preko `anakonde` i savladavali nekoliko strmih `drop-ova`. Komentari za novu stazu bili su podjeljenji, nekim vozačima se više svidjela stara staza na Omanovcu, nekima je više `legla` nova staza sa dugim usponima. Jedno je sigurno, a to je da su obje staze veoma zahtjevne i kondicijski i tehnički te da dečki iz Pakraca stvarno znaju napraviti vrhunske staze za XCO. Nadamo se da će se uskoro vratiti malo i u organizaciju maraton utrka jer mnogi vozači su uživali na maratonu koji se prije nekoliko godina održavao u Pakracu.

IMG_5484 (Large)

Prvi startevi utrke bili su rezervirani za najmlađe kategorije, U13, U14 i U15, sa startom u 11:15h. Najmlađe kategorije voze kraći krug nego sve ostale kategorije koji je posebno prilagođen mlađem uzrastu. Kraći krug je dužine 1000m (1km) te je kategorija U13 vozila 4 kruga, dok su kategorije U14 i U15 vozile 6 krugova. U kategoriji U13 apsolutna dominacija vozača iz BK Mura Avantura čiji su vozači zauzeli sva tri postolja. Najbolji od njih bio je Timotej Kocen ušavši u cilj samo sekundu prije svog klupskog vozača Stjepan Hunjak. U kategoriji U14 pobjedu je odnio Roko Fržop (BK Orlov Krug) potvrdivši još jednom da je jedan od najboljih vozača u mlađim kategorijama. Karlo Brajković (MTB Istra Pazin) je sa istim vremenom kao i Roko u svojoj kategoriji pobjedio u godinu dana starijoj kategoriji U15 te tako bi bolji za nešto malo manje od pola minute ispred drugopasiranog Antonio Mišić (BK Mura Avantura).

IMG_5637 (Large)

U 12:30h došao je na red start za kategorije `Rekreativci`, `Sport`, `Veterani A, B i C` i `Kadeti`. Sve kategorije su nastupale na velikoj stazi, a razlika je bila samo u broju odvoženih krugova. U kategoriji `Rekreativci` vozilo se dva kruga, a najbolje vrijeme ostvario je Robert Šandl (BK Crikvenica). `Sportaši`su za razliku od `Rekreativaca` imali jedan krug više i kao u većini utrka ove sezone najbrži je bio Luka Špehar (BK Lastavica). Naši `najstariji` vozači u kategoriji `Veterani C` vozili su 3 kruga te su prva dva mjesta osvojili vozači BK Crikvenica. Prvi je ciljem prošao Milan Vrban, a sa nešto više od 10min zaostatka iza njega (ali i 10 godina više na leđima) ciljem je prošao Mataija Gršo. Dečki svaka čast! Veterani B vozili su isto tako 3 kruga te je Krešmir Franić (BK Opatija 2010) ponovio prošlogodišnji uspjeh sa nacionalnog prvenstva održanog u  Jasterbarskom i pobjedio ispred drugoplasiranog Saša Javorović (BK Keindl Sport). Kod `Veterani A` pobjedu na 4 kruga odnio je Marin Deković (BK Opatija 2010) ispred domaćeg vozača Tomislav Tessari (BK Titan). Marin je bio bolji za nešto manje od 2min. U kategoriji kadetkinja pobjedila je vozačica BK Luks Racing Team-a, Dea Pavičić, dok je u kategoriji `Kadeti` dominantnu pobjedu ostvario vozač BK Keindl Sport, Marin Zorko pobjedivši svog prvog `pratitelja` na drugom mjestu Filip Tomas (BK Festung) s 4min prednosti.

IMG_5598 (Large)

Nakon male pauze u 14:30h na red je došao start kategorija `Elite M i Ž` i `Juniori`. U `Elite M` kategoriji među glavnim favoritima su bili vozači BGK Tuškanac – Đani Simčić i Paolo Rigo, BBK Šišmiš – Filip Turk, BK Keindl Sport – Pavao Roset i Saša Vidović, BK Osijek 2010 – Tomislav Nemet. Ukupno je nastupalo 19 vozača u Elite M kategoriji, a toliko željenu pobjedu na nacionalnom prvenstvu u XCO odnio je Đani Simčić (BGK Tuškanac). Velika borba vodila se za 2. mjesto koje je do samog kraja utrke držao Milo Pilski, isto tako vozač BGK Tuškanac, ali na samom kraju utrke ciljem kao drugoplasirani prolazi Saša Vidović (BK Keindl Sport), a Milo Pilski utrku završava kao treći samo 10sec iza drugoplasirnog Saše. Dosadašnji prvak Hrvatske Filip Turk utrku završava na 4. mjestu s oko 5min zaostatka za novim državnim prvakom Đani Simčić. Nova, `stara` prvakinja Hrvatske u XCO disciplini kod žena u `Elite Ž` kategoriji je Andrea Kiršić (BK Keindl Sport). Andrea je bila brža od drugoplasirane Gorana Težak (KBBXS Adrenalina) za nešto manje od 7min. Naš najbolji junior Sandi Bažon (BK Keindl Sport) na utrci nacionalnog prvenstva je potvrdio zašto je najbolji pobjedivši u svojoj kategoriji sa više od 6min prednosti ispred drugoplasiranog Alen Tomašev (BK Crikvenica).

IMG_5749 (Large)

Nagrade najboljima podijele su atraktivne hostese, a uz uobičajene nagrade najbrži vozači dobili su i povijesne kovanice Slavonskog Banovca koje je kovano u Pakracu u staroj kovnici kroz koju je i prolazio dio staze sa ovogodišnjeg nacionalnog prvenstva.

Tekst: Tomislav Katalenić

Djelić atmosfere i rezultate pogledajte ovdje, odnosno ovdje.

Video izvještaj:

Komentari su zaključani.