Joga – 3 važne vježbe za bicikliste

March 14, 2012 Comments Off
Joga – 3 važne vježbe za bicikliste

Biciklizam, općenito, može biti prilično ektreman za organizam. Ovisno o razini na kojoj ga prakticirate, zahtjeva visoku fizičku, ali i psihičku formu. Fizički dio ste vjerojatno i sami iskusili u vrlo kratkom roku, a psihički dio će vam vrlo zorno dočarati bilo koji natjecatelj ili iskusni amater. Mislim da nema bajkera, cure ili dečka, koji se nije susreo s nekakvim tjelesnim smetnjama uzrokovanim fizičkim naporom. Najčešće su to problemi s leđima i križima, ali naravno i nogama. Nekima su možda uzrok preopterećenost, a drugima nepravilan položaj na biciklu ili loša tehnika. Joga može pružiti fizičko i psihičko olakšanje i disciplinu. Ispod je nekoliko gotovo obaveznih vježbi za bicikliste koje biste svakako trebali prakticirati.

1Bočno istezanje (Parsvottanasana)

Ovaj položaj je odličan za ravnotežu i otvaranje kvadricepsa i iliotibialne trake.

Stanite uspravno sa skupljenim stopalima. Lijevom nogom zakoračite unazad oko tri dužine stopala i zakrenite petu prema van. Neka vam kukovi i dalje gledaju prema naprijed. Prekrižite ruke iza leđa i uhvatite se za laktove. Pogledajte prema gore, udahnite. Izdahnite, u kukovima preklopite gornji dio tijela preko prednje, desne noge. Obavezno držite leđa ravnima. Bude li vam previše bolno, olakšajte si tako da prednju nogu savijete u koljenu. S vremenom težite ispruženoj nozi. Zadržite položaj 30-ak sekundi i ponovite vježbu preko lijeve noge.

2Dupin položaj

Odlična poza koja otvara prsni koš i ramena, a ujedno predstavlja i pravilan položaj tijela biciklista.

Počnite tako da kleknete na pod i naslonite se na ruke. Neka vam koljena budu točno ispod kukova, a ruke malo ispred ramena. Iz koljena podignite bokove prema gore. Težite potpuno ispruženim nogama, ali za početak nije potrebno. Pritisnite pete prema podu. Spustite se na podlaktice, tako da su vam laktovi ispod ramena. Raširite lopatice koliko možete i zadržite taj položaj minutu.

3Most položaj (Setu Bandha Sarvangasana)

Potpuna kontra položaju na biciklu. Otvoriti će prednji dio tijela i ojačati kralježnicu.

Počnite na leđima ispruženim nogama i rukama uz tijelo. Skvrčite koljena i stavite stopala na pod u nastavku vašeg tijela. Pružajući otpor rukama o pod, podignite bokove prema gore koliko možete ili dok ne budu paralelni s podom. Podvucite ramena ispod, skupite dlanove i prekrižite prste. Dišite pravilno i zadržite položaj 30 do 60 sekundi. Spustite bokove polagano savijajući kralježnicu od vrata prema stražnjici.

Kao što vidite, ja vježbe izvodim dosta “slobodno”, a pozitivne učinke za donji dio leđa počeo sam osjećati već nakon mjesec dana. Kao i za sve vježbe postoji više varijanti. Pronađite onu koja vam najviše odgovara i pazite da se ne ozljedite. Konzultirajte se sa stručnom osobom.

Komentari su zaključani.