Kako voziti pump track?

May 10, 2012 1 komentar »
Kako voziti pump track?

Što je pump staza?
U ovom članku pokušat ćemo objasniti osnovne tehnike potrebne za vožnju po pump tracku, to jest pump stazi. No kad kažemo pump staza, sigurno postoje ljudi koji nemaju pojma o čemu govorimo. Pump staza je zatvorena kružna staza s rollerima, bermovima i skokovima, napravljena tako da se može konstantno voziti u krug.

Zašto voziti pump stazu?
1. Vožnja po pump stazi naučit će vas više važnih vještina koje vam osjetno mogu pomoći na singletracku,
2. Naučit će vas kako „pumpati“ teren za dobivanje brzine (više o tome niže u tekstu),
3. Naučit će vas kako voziti po bermovima i poboljšati vožnju kroz zavoje,
4. Naučit će vas kako zadržati brzinu kretanja da biste vozili što je brže moguće,
5. Pomaže vam naučiti kako u vožnji gledati nekoliko koraka unaprijed,
6. Stvara zaigranost na biciklu, omogućavajući vam da na stazi uočite zanimljive linije koje možda i nisu toliko očite,
7. Pruža intenzivnu vježbu za cijelo tijelo u vrlo kratkom vremenu,
8. Zaista je zabavno!

Dio pump staze

Kakav bi bicikl trebalo voziti?
Idealan bicikl za pump stazu je dirt jump bicikl. Dirt jump bicikli imaju 26″ kotače, izrazito kratke chainstayjse, agresivnu geometriju, debele okvire, otporne dijelove, krute vilice i vrlo nisko sjedalo. Dizajnirani su i napravljeni za dirt jumping, a pump staze, sa svojim bermovima, doublesima i ritmičnim dijelovima, prirodna su izvedenica dual slalom staza i dirt jumpova.


Dirt jump
bicikl je idealan za ovo, ali pump stazu možete isprobati na gotovo bilo čemu. Ako imate 26″ kotače i kruti stražnji kraj, na dobrom ste putu: sve što trebate jest spustiti sjedalo da biste imali mjesta za bicikl da se kreće ispod vas.

Osnove pump staze
Kao što smo već rekli, osnovni cilj pump staze, uz zabavu, jest naučiti kako pumpati teren za održavanje brzine. Pump staze postavljene su kao serija rollera i bermova koji bi vam, ako je staza dobro dizajnirana i vozite je onako kako je zamišljeno, trebali omogućiti da brzinu postignete i održavate kroz cijelu stazu, a bez okretanja pedala.

Rolleri na pump stazi

Da biste to napravili, pri dolasku na roller, na njegovoj prednjoj strani (usponu) olakšajte prednji kotač. Kada kotač prijeđe vrh, težinu prebacite naprijed i rukama gurnite prema dolje (a zatim i stopalima) da biste dodali snagu na silasku. To „pumpanje“ (od čega i dolazi naziv pump staza) ono je što će stvoriti i održavati vašu brzinu na stazi.

Berm na pump stazi

Pri dolasku na berm pripazite da kontrolirate brzinu ulaska, zatim zadržite dobar položaj za ulazak u zavoj kroz berm te probajte izaći s više brzine nego što ste imali pri ulasku. Dok ste u bermu, držite oko na izlasku iz njega te pri dolasku do izlaza pažnju usmjerite još dalje na stazi.
Jedna od najvažnijih vještina za uspješnu vožnju po pump stazi (i brdsku vožnju općenito) je zadržavanje mirnoće gornjeg dijela tijela. Dok se bicikl ispod vas kreće gore-dolje i lijevo-desno, cilj je zadržati torzo, središte mase, da se kreće što ravnije, brže i tečnije.
Neke lokacije nude pump staze za početnike i za napredne vozače. Bez obzira na to koliko ste vješti s brdskim biciklom, ako nikad niste probali pump stazu dobro bi bilo da se za početak zadržite na stazi za početnike. Ako vaša lokalna staza ima samo „naprednu“ stazu, ne bojte se. Privlačnost većine pump staza leži u tome da, općenito, mogu biti onoliko lagane ili teške koliko si to dopustite.

Napredne tehnike
Neke dijelove težih pump staza mogu odvesti i prosječni vozači, ali oni napredni vjerojatno to mogu napraviti na nekoliko različitih načina. Na primjer, pogledajte dio na ovoj slici:

Napredni dio na pump stazi

Možda se na ovoj fotografiji i ne vidi najbolje, ali ovaj dio prosječan vozač može normalno proći, dok napredni vozač može izvesti manual (vožnja na stražnjem kotaču, bez okretanja pedala). Ili, ako ima dovoljno brzine i „uhvatio“ je ritam staze, može to „udvostručiti“ skokom s prednje strane, preletjeti ravan vrh i doskočiti na silazni dio na kraju. Manual preko rollera i preskakanje određenih dijelova s pravim ritmom omogućava iskusnim vozačima da postignu i održavaju vidljivo veću brzinu na pump stazi, nego što to može prosječan vozač.

Video
Želite vidjeti kako to sve zajedno izgleda? Pogledajte Micka Hannaha kako „dere“ po pump stazi u svom dvorištu. Nije ni približno lako kao što on to prikazuje.

A sad vi: Jeste li ikad vozili pump stazu? Niste? Ako želite pokušati uz druženje i zabavu, kliknite ovdje!

 

Zahvaljujemo Singletracksu na ustupljenom tekstu i fotografijama.

Autor: mtbgreg1
Prijevod: Ervin Čevizović

Jedan komentar