Kona CoilAir 2008 na brzinu

November 4, 2008 Comments Off
Kona CoilAir 2008 na brzinu

Iz Ciklo Planeta u naše laboratorije na testiranje je ovaj put došao Kona Coilair 2008 sa Magic Linkom. Nakon mnogo godina Kona je po prvi puta iskušala nešto novo. Znajući da su dosadašnji krajnji dosezi njihovih inžinjera bile promjene boje rame i fonta, i tu i tamo rupa na krivom mjestu, malo sam skeptično gledao cijeli sistem. Na papiru i ima smisla, no papir trpi svašta.

Coilair  je zamišljen kao enduro/freeride bike, što oče reći, ide i uzbrdo i nizbrdo, ali nigdje niste najbrži. Nakon početnog uštimavanja krenuo sam u prvu vožnju. Najviše me interesiralo kako to ide uzbrdo. Otišao sam stazama kojima inače treniram, i ostao iznenađen. I bez lockouta, koji ovaj model posjeduje, jako dobro se ponaša na usponima.  Pedaliranje je bilo više nego efikasno uz minimum utroška energije, a upravljivost sjajna.
Sprijeda je Marzocchi 55 sa locoutom, koji pri usponima još dodatno olakšava situaciju, straga Fox RP23, kojeg isto možete blokirat, tako da je komplet za penjanje potpun.
OK, rekoh sebi, ako se ovako dobro penje, onda ne može nizbrdo baš dobro. I tako je počeo spust, nije baš DH bajk, ali spust je bio jako ugodan. Osjeti se razlika u kutu vilice, i da taj famozni Magic Link očito nije samo reklamni trik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukratko, prilikom pedaliranja mijenja se kut shocka, čime se sila potrebna za njegovu kompresiju postaje veća, što nama olakšava pedaliranje jer u tom trenu imamo manje gubitaka .
Dok prilikom spusta i kočenja zadnji ovjes se „izdužuje“, a shock postaje osjetljiviji na udarce, što naravno nama znači ugodniju vožnju.
Uz to dolazi i do promjene kuta vilice, i hoda straga sa 6.0” na 7.4”.
Ukratko, nije baš da je sveti gral otkriven, ali je definitivno korak naprijed.

Iako osnovni model, dolazi sa sasvim solidnom opremom koja je u cjenovnom rangu. Izdržat će dovoljno lupanja i mučenja, naravno ako se ne mislite bacat s litica, za što ova  bicikla definitivno nije, ali je svakako možete stisnut dobro na nekom spustu.
Jedino mjesto za poboljšanje na ovoj bicikli su kočnice, Hayes Stroker… Hayes je firma koja se bavi isključivo izradom kočnica, a očito ih još nisu naučili raditi kako treba. Ovako, stišćete, i stišćete, i ništa, tek kad stisnete do kraja Stroker počinje kočiti. Modulacija, nula bodova. A i kad napokon započne kočit, nije baš neka reprezentativna sila. Možda im treba dati još više vremena da se razrade, ali očekujem malo više modulacije i veću snagu za biciklu s kojom se „smije“ nizbrdo.

Ako mislite uživat u usponu, a zatim isto tako i u spustu, ova bicikla vas neće razočarat. Bicikla je solidno napravljena. Magic Link funkcionira. Nije preteška. Nema razloga da vas ne usreći, a i vi nju! :)

http://www.konaworld.com/08_coilair_w.htm

Komentari su zaključani.