LETEĆI BICIKLI NAD BUZETOM

July 5, 2010 Comments Off

Manje od 1.000 ljudi u Hrvatskoj znalo je da se u Buzetu od 25. do 27. lipnja vozila paklena MTB downhill utrka. Od toga ih je 500 bilo na licu mjesta. Među njima i mala ekipa SuperMena, naoružana do zuba HD kamerama, entuzijazmom i iluzijama o inače fantastičnom sportu.

Nemate pojma koliko je teško novinaru oduprijeti se porivu da za naslov nove epizode videobloga ne zvekne ‘Drnovšek pokorio Istru’ ili ‘Buzet u rukama Slovenaca’. Naime, pobjednik trodnevne MTB fešte bio je Matej Drnovšek iz MTB Trbovlje/Specialized. A, kad smo već kod rezultata, i sljedećih osam u vrhu poretka elite kategorije bili su iz Slovenije. Ako ne vjerujete, kliknite na službene stranice Buzet Downhilla i provjerite sami.

Kako nitko u mikroekipi ne govori sjajno slovenski, potražili smo najbrže Hrvate. Ako ste među 1.000 spomenutih u uvodu, ne treba vam posebno predstavljati junake našeg videa. Za nas ostale, Santo Tessari iz BK Titan aktualni je prvak Hrvatske u downhillu, a Dejan Mamuzić iz BBK Zlatni medvjed osvajač kupa. Usput, Santo je drugi u kupu, a Dejan u prvenstvu. Koja je točno razlika između prvenstvene i kup utrke (osim u nazivu), u tri dana nismo uspjeli doznati.

Uglavnom, Santo i Dejan su uz pomoć Matije i Frane uskočili u zahtjevne uloge sugovornika, stunt drivera, snimatelja i komentatora. Nije šala. Sjajnu Contour HD kameru stavili smo prvo na bicikl, a zatim na kacigu prvaka Hrvatske i pokušali vam iz prve (okej, druge) ruke dočarati kakav je osjećaj juriti po sumanutoj nizbrdici pokraj Buzeta. Staza je bila duga 1.696 metara s visinskom razlikom od 345 m. Prijavilo se dvjestotinjak natjecatelja iz pet zemalja, ali je nakon pregleda staze barem 30 njih odustalo. I mi smo bili impresionirani kamenim gromadama koje treba izbjeći, velikim umjetnim i prirodnim skokovima te uskim singletrack dijelovima između gustog drveća. A onda su nam Santo i Dejan rekli da je to jedna od najlakših staza na kojima su vozili(?!).

Istina, kad vozite UCI Svjetski kup u Leogangu na dvostruko dužoj stazi s neusporedivom visinskom razlikom, a zatim odete na Extreme Week u Les Deux Alpes, jasno je otkud takav dojam. Doduše, neka to kažu onima najnesretnijima koji su kući ponijeli ganc nove longete.

Na kraju sage, Santo je završio na desetom, a Dejan na 11. mjestu s manje od 10 sekundi zaostatka za pobjednikom. S tim da je Dejan do posljednjeg zavoja (u kojem se gotovo razbio) bio u igri za pobjedu. Kad uzmete u obzir da su u Buzet došli ravno iz Francuske, prilično dobro, zar ne? Čast domaćih obranili su još Dubravka Družeta iz KBBXS Adrenalina – druga iza Slovenke Zarje Černilogar, junior Marko Šišović iz BK MTB Istra – Pazin (kojemu je Žan Fojkar pobjegao za samo 0,521 sekunde!) te, barem jednako dobro, ako ne i bolje od bajkera, lokalna restauracija Most (Konoba? Oštarija? Sram nas je…).

Ukoliko ste došli do ove rečenice, a niste među više puta spomenutih 1.000 znalaca, nema vam druge nego da kliknete i na video te tako postanete 1001. poznavatelj MTB downhilla u nas! Zapalite li se za sport, odmah da kažemo da i nije baš toliko skup. Za manje od 30 tisuća kuna možete nabaviti konkurentan bicikl i svu zaštitnu opremu. Čini li vam se to puno, takva je otprilike cijena guma koje Jura Šebalj spali na nekoliko brzinaca jednog autorelija.

Na kraju, naramak zahvala ljubaznim ljudima iz Helicoma koji su nam posudili sportsku kameru, pokojnom pradjedu Tessariju čiji potomci danas u Pakracu grade moćnu freeride/downhill scenu, Vedranu Kaldiju koji igrom slučaja nije bio u Buzetu, zatim Bradi iz Monstera/Protee, fotićima Kristini Jeren i Filipu Pavliću te i Draganu, Robertu i ostalim organizatorima Buzet Downhilla. Vidimo se sigurno i dogodine!

Uz suglasnost autora članak prenesen sa SUPERMEN portala .

Komentari su zaključani.