Nove biciklističke staze na Medvednici

May 13, 2013 Comments Off
Nove biciklističke staze na Medvednici
foto: PP Medvednica

U Parku prirode Medvednica ovaj su vikend otvorene nove biciklističke staze – osam kružnih i jedna grebenska, ukupne duljine 153 kilometara, a tom prigodom održane su i utrke trčanja i brdskog biciklizma za studente i rekreativce.

Nove staze su otvorene u okviru projekta “Medvednicom na dva kotača”, u koji se krenulo prije dvije godine u želji da se naprave u potpunosti nove staze jer su biciklisti prijašnjima zamjerali da nisu kružne i da su preteške, a i zub vremena je učinio svoje, rekla je obnašateljica dužnosti ravnateljice javne ustanove “Park prirode Medvednica” Snježana Malić Limari.

Nove biciklističke staze trasirane su tako da se ne sukobljavaju s putevima planinara i automobila i da se priključuju na postojeće biciklističke rute u blizini Parka. Obogaćene su suvremenim multimedijalnim turističkim vodičem na hrvatskom i engleskom jeziku, a realizirane su zahvaljujući financijskoj potpori Turističke zajednice grada Zagreba i Ministarsva zaštite okoliša, rekla je.

Kazala je i da su se nove staze uklopile u postojeću cikloturističku rutu “4 parka – 1 ruta” koje povezuje Kopački rit, Lonjsko polje, Papuk i Medvednicu, a sastavni je dio europske biciklističke rute Dunav-Sava-Drava.

Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja izrazila je uvjerenje da će taj projekt zaživjeti u širim razmjerima kako bi i drugi mladi bili pokrenuti i shvatili da jedino tjelesno aktivni imaju jamstvo za zdravlje i kvalitetan život.

Održana je studentska Run utrka (brdsko trčanje – dva kilometra), Studentska bike utrka (brdski biciklizam – šest kilometara), XC duatlon utrka “Green devil” (utrka za rekreativce – trčanje dva kilometra – bicikl šest kilometara – trčanje dva kilometra). Duatlon utrku “Green devil” organizirali su Hrvatski akademski sportski savez i Triatlon klub “Maksimir” u suradnji s javnom ustanovom Park prirode Medvednica, a cilj joj je ne samo osnivanje nove sportske manifestacije već i popularizacije sporta i rekreacije u prirodi.

Hina

Komentari su zaključani.