Overade sklopiva kaciga

April 20, 2012 Comments Off
Overade sklopiva kaciga

Svakim danom sve je više biciklista u prometu. Dijelom, zbog podivljalih cijena goriva, a dijelom zbog konačne osvještenosti da je vožnja biciklom zdrava i zabavna. Više biciklista u prometu donosi nam više druženja i zdravlja, ali nažalost i više loših vijesti. Onih o stradalim biciklistima. OK, na bicikle smo sjeli, sad je vrijeme da se razmisli i o prvoj mjeri zaštite – kacigi. Biciklisti sportaši u velikoj većini koriste zaštitne kacige, no kod gradskih vozača tj. commutera priča je gotovo potpuno drugačija. Iako, i to se mjenja. Vožnjom po gradu zaista je teško vidjeti biciklista s kacigom. Kacige, pa i oni najlakši cross country modeli su u gradskoj upotrebi nepraktični. I sam sam se više puta našao u situaciji da nisam znao kamo sa stvarima. Na šalteru si na pošti. U jednoj ruci kaciga, u drugoj ruksak ili novčanik… pa kacigu pridržim koljenima, a najrađe bi sve bacio u… Kacige su skupe pa ih ne možete ostavljati obješene na bicikl. Dakle, kamo god išli kaciga mora biti s vama. Upravo ovdje često pukne i lakše je kacigu ostaviti kod kuće nego je uzeti sa sobom. Dijelom je i to razumljivo, no u tom slučaju, izlažete se riziku.

Iz Francuske nam stiže proizvod koji ima priliku stvari okrenuti na bolje. Radi se o Overade sklopivoj kacigi. Kacigi koja bi sklopljena treba stati u svaki ruksak, torbu, pa čak i žensku torbicu. Srećom, danas su kod cura popularne veće torbe. Autori tvrde da se je sklapanjem volumen moguće smanjiti za dvije trećine. Firma Overade već tri godine, od svojeg osnutka 2009., radi na razvoju. Trenutno je kaciga u krajnjoj fazi razvoja i prototip na fotkama ispod gotovo sigurno predstavlja finalni prizvod. No, prema riječima proizvođaća, manja odstupanja su moguća. Naravno, kaciga zadovoljava sve sigurnosne standarde današnjice, a osim sklopivosti ima i sve feature standardne kacige, podesivost, ventilaciju i malu težinu.

Overide kaciga u svojoj finalnoj verziji na tržište bi trebala stići sredinom godine, dakle za koji mjesec. Nadamo se i testnom primjerku nedugo zatim kad ćemo moći napisati nešto više o samoj funkcionalnosti iz prve ruke. Osobno, nadam se da će finalna verzija biti ona sa šiltom. Guba je!

Komentari su zaključani.