Pariz

January 19, 2008 Comments Off
Pariz

(JE VRLO LIEP GRAD (bez j u lijep, old skul purgerizam))

Eto, došla i prošla Nova Godina. Sretna bila svim preživjelima, dok ostalima želim lahku zemlju. Ja sam se osobno vrlo dobro zabavio u glavnom gradu Francuske, koja je jedna od najfrankofonskijih zemalja Zemlje – a i šire. Išao sam tamo u organizaciji Crkve, što ne samo da je vrlo jeftino već i dokazuje da u Isusovom srcu ima mjesta i za nevjernike i perverznjake poput mene… i ostalih katoličkih svećenika.

Moj kratki izvještaj o gradu ljubavi izgleda ovako:
–Stare zgrade u Parizu kick ass. Zamislite da hodate od Podsuseda do Sesveta, Pantovčaka do Sopota i SVE je stari grad, katedrale, palače i sve što već ide uz revolucije, renesansu i meko “r”.
BTW, u Parizu živi cca. 11 miliona ljudi. Pa da sad čujem nekog da viče “Mi Hrvati!!!”
– Vrlo se dobro “toleriraju” prostitucija i uživanje lakih droga. Usred dana možete otić u određenu ulicu u središtu grada (Rue de St. Denis, ali nisam vam ja ništa rekao) gdje možete birati iz širokog asortimana djevojaka dovedenih iz zemalja u razvoju (Tunis, Senegal, Ukrajina i sl.) koje (nerijetko) pod prijetnjom smrću i drugih grozota njihovi makroi “uvjere” da je najstariji zanat na svijetu baš supač i da otvara
mnoge mogućnosti napretka u korporativnom svijetu… pa ko voli nek izvoli. Također prisustvo preko 5000 policajaca i specijalaca na Champs Elyssesu ne spriječava dilere hašiša i ostalih izvoznih artikala zemalja Magreba da ne šire duh i dim rastafarijanizma među nevinim pučanstvom. Jah, Heile Gebre Selassie!
– Tamna strana Nove godine u Parizu je opasnost da vas ne prebije i/ili opljačka jedna od mnogobrojnih bandi maloljetnika koje harače okolo. Ali zato milicija trenira strogoću onako svjetski. Nevaljalosti poput ispijanja tuđeg alkohola pod izlikom da je “Bon Anne”, krađa pasoša u gužvi metroa, dilanje u parkićima i grafitiranje policijskih autobusa te šlatanje turistkinja nisu nepoznati niti francuskoj omladini.
Mene osobno je jedan od domaćih igrača pokušao isprovocirati starom forom “E, jel imaš cigaretu? Ne? A oš mi onda popušit k***c?” (na francuskom puno, puno ljepše zvuči). Taj momak niti ne zna koliko je bio blizu upoznavanju Stvoritelja™, ali pošto sam bio u Parizu sa svojom djevojkom na romantičnoj proslavi Nove godine izbjegao sam sve neugodnosti vezane uz skrivanje leša i ubijanje svjedoka. Osim toga nisam imao pri ruci svoj veliki zupčanik 42 da mu zavitlam u glavu.
– Najisplativije zanimanje u Parizu je izrada malih narukvica od šarenih končića ispred crkve na Mont Martru koje prijazni rastafarijanci uvaljuju turistima za 5 eura. To je brate ekonomija!
– Parižani su najpristojniji vozači svijeta. Čak i ako odlučite nasred ceste raspravljati s lokalnim pankerom o novoj akciji Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka (koji su vrlo jaki u Francuskoj) vozači će pričekati da se maknete s ulice. Cool.
– Francuski vlakovi su čišći od mog tanjura nakon što pojedem pohanu piletinu s pire krumpirom i kečapom. A ja FAKAT poližem tanjur nakon toga.
– Hrvatske cure su zgodnije od francuskih. HA!

OK. A kakve ovo veze ima sa brdskim biciklizmom, čemu su ova stranica, i na kraju krajeva, i ova kolumna posvećeni?
Ima utoliko što je istina da je Pariz vrlo liep grad. Ali nema planine u krugu od 100km ni za lijek. Bogme nemaju niti omanji brijegić. Samo ravnice i zgrade.
Tako da kad se sljedeći put počnete žaliti kak se nemate gdi vozit, kak je Sljeme u kurcu i slične bljezgarije, zamislite kak bi vam samo bilo da ste žabar iz Pariza i da vam je najveći downhill koji ste u životu vidjeli onaj na željezničkoj stanici Montparnasse kad silazite na metro liniju broj 6. Također sam nedavno čitao da bi HŽ uskoro trebao omogućiti nama jadnicima da svoje voljene bickiće vozimo vlakom…
Zato im je grafiti/BMX/skate scena do yaya.

P.S. Počinjem pisati scenarij za filmić… tako da napokon napravimo jedan koji nije samo bezumna serija amaterskih manevara na kvaziopasnim lokacijama, nego pravo pravcato j****e majke sa potjerama biciklima, kamionima, atraktivnim i egzotičnim lokacijama, hrpom hladnog oružja, scenama chambara borbe, eksplozijama zgrada, ljepoticama u oskudnim bikinijima, Mirkom Filipovićem, ukradenim južnoafričkim dijamantima, sjevernokorejskim agentima, specijalnim efektima u rangu “Gospodara Prstenova” – da, DA!, Peter Jackson će biti režiser a ja ću se proslaviti i postati bogat i slavan i… i…
… mmm, da, a možda da počnem pisat prvu stranicu…
… i uvjerim Marka da nisam totalno puko i da ga namolim da mi dopusti da i dalje pišem ovu kolumnicu…
… da, to bi bilo dovoljno za sad…

P.S.2 Isto kao i svi vi i ja sam donio odluku da ću se ove godine više voziti na biciklu. Ove godine sam prevalio nešto više od dva soma kilometara… bijedno, zar ne?

Komentari su zaključani.