Peugeot DL122 – elegancija i praktičnost

March 10, 2012 2 Komentari »
Peugeot DL122 – elegancija i praktičnost

Elegancija i praktičnost ubojita su kombinacija, a toga je u izobilju na najnovijem Peugeotovom konceptu. Njihovo promišljanje tradicionalnog urbanog bicikla neće odgovarati svakome, ali gotovo sigurno će privući dovoljno cyber likova da opravda serijsku proizvodnju. Vrhunac dizajna ovog predivnog uratka je smještaj kožnatog pretinca za laptop na bicikl. Osim što je siguran za laptop, osigurava bolje uravnotežen bicikl što ga čini brzim i sigurnim za vožnju. Pretinac je čak moguće zaključati.
Genijalnost dizajna je u poziciji pretinca za laptop, čime je težište bicikla s prtljagom premješteno otprilike tamo gdje je i kada nema prtljage.
Tovarni kapacitet bicikla može se rasporediti na mnogo načina, no pretežno su to ruksak na leđima vozača ili prtljažnik na stražnjem kotaču, odnosno upravljaču. Sva ta mjesta su daleko od idealnih za upravljanje laganim biciklom, budući da je težina smještena daleko od težišta bicikla. Težište bicikla je središnji (prosječni) položaj mase bicikla. Smještajem težine što je bliže moguće težištu, značajno se može smanjiti moment inercije u gibanju. “Kompaktnije” težište za rezultat ima MNOGO bolju upravljivost dvokotačnog vozila, bez obzira na vrstu pogona.
Elegancija koja je postignuta, uz danas nezaobilazni aluminij, korištenjem netradicionalnih materijala za bicikle poput kože i drveta, dodatno oplemenjuje DL122.
Peugeot ima dugu i ponosnu povijest proizvodnje bicikala koja počinje davne 1882. godine, sedam godina prije nego što su uopće počeli proizvoditi motocikle i ono po ćemu su danas najpoznatiji – automobile. Peugeotovi bicikli deset su puta osvajali Tour de France.
Nekoliko riječi za kraj. Moguća cijena u ovome trenutku nije poznata. Bicikl je trenutno u fazi koncepta, no vrlo vjerojatno će ugledati proizvodnju, budući da je toliko dobar. Dizajn zaista pruža sigurniji bicikl jer je DL122 upravljiv i pod opterećenjem, što većina bicikla nije.

Izvor i fotke: Gizmodo

2 komentara

  1. Magi 10.03.2012 at 12:04 -

    Oćem to. Kaj to košta?

  2. grbo 12.03.2012 at 11:06 -

    Ne znam koliko je eleganto doć u ured sav zašprican! ;)
    Mogli su i blatobrane stavit… :D