Pobjede Robina Wallnera i Floriane Pugin u Pili

August 6, 2012 Comments Off
Pobjede Robina Wallnera i Floriane Pugin u Pili

iXS European Downhill Cup nastavljen je ovaj vikend četvrtom postajom u Pili u Italiji. Izrazito zahtjevna staza i promjenjivo vrijeme pretvorili su utrku u napeti triler. Na kraju pobjede su odnijeli Robin Wallner i Floriane Pugin.

Pila, smještena u dolini Aosta, stalna je postaja europskog kupa već tri godine te predstavlja stvarno posebno borilište. To malo selo smjestilo se na 1,800 metara iznad grada Aoste koji se nalazi na graničnom trokutu Italije, Švicarske i Francuske. Već sam pogled na okolne planine, među kojima su i najviši vrhovi Europe, spektakularan je. Topografski detalji staze, koju je postavila bivša legenda Svjetskog kupa Corrado Herin, također otkrivaju mnogo o njenoj težini. Staza počinje na 2,300 m nadmorske visine i spušta se do Pile u duljini 2.6 km i s 520 m pada, što je sigurno čini jednom od najatraktivnijih europskih staza. Stoga nije iznenađenje što se na startu pojavilo 342 vozača iz 29 zemalja, koji su se morali nositi s promjenjivim vremenskim uvjetima, od izrazito suhog i prašnjavog do potpuno mokrog.

Robin Wallner - EDC Pila 2012

Subotnja kvalifikacijska vožnja u ženskoj kategoriji održana je na potpuno suhoj stazi na kojoj je Emmeline Ragot (FRA – MS Mondraker Racing) pokazala što se može napraviti. završivši prva s vremenom od 4:23.744 min te više od 6 s prednosti pred ostalima. U muškoj kategoriji, uvjeti su bili mnogo teži pri kraju, kada se zadnjih 80 vozača u kategoriji moralo boriti s jakom kišom, što ih je znatno spriječilo u dostizanju prethodno postignutih vremena. U tom je trenutku Cesar Rojo (ESP – Mondraker), bivši vozač Svjetskog kupa i trenutni razvojni inženjer u Mondrakeru, postavio najbolje vrijeme s 4:03.046 min. Tom vremenu nitko se nije uspio ni približiti sve do lokalnog heroja Lorenza Sudinga (ITA – Pila Black Arrows), te je time startni poredak za završnu utrku bio jasan, a predvidjeti rezultate za nedjelju postalo gotovo nemoguće.

Floriane Pugin - EDC Pila 2012

Nedjelja je također započela suhim vremenom, no nebo se otvorilo već za vrijeme treninga. Zbog toga staza već od početka nije bila prašnjava, što se jasno vidjelo i na postignutim vremenima. U prosjeku, natjecateljima je trebalo 20 do 30 s više za prelazak staze. A onda, isto kao i dan prije, zadnjih 100 vozača u muškoj elitnoj kategoriji pogođeno je jakom kišom od koje su brojno korijenje i kamenje u gornjem dijelu staze postali posebno nepredvidljivi. Stoga su vozači koji su ranije startali imali potpuno drugačije uvjete, što je Robinu Wallneru (SWE – Team Åre Bikepark) omogućilo da postavi vrijeme od 4:17.309 min koje do kraja dana više nitko nije mogao nadmašiti. Drugo mjesto zauzeo je Oscar Härnström (SWE – Pila Black Arrows), koji je također mogao iskoristiti početne suhe uvjete. Od onih koji su se morali boriti s kasnijom mokrom stazom najbolje se snašao Joshua Button (AUS – SC Intense), zauzevši treće mjesto sa samo 2 desetinke zaostatka za Härnströmom. Damien Spagnolo (FRA – MS Mondraker) zauzeo je 4. mjesto kao i prethodnog dana, još jednom pokazujući da se uvijek može računati na njegov dobar rezultat po takvom vremenu. Peto mjesto zauzeo je Ruaridh Cunningham (GBR – POC/Alpine Bikes), koji je već prije pokazao talent za teške uvjete pobjedom u Innerleithenu. U ukupnom poretku sada je vodeći Spagnolo s 301 bodom. Na drugom mjestu je Wallner (275), iza kojeg su redom Markus Pekoll (AUT – MS Mondraker / 271), Brook MacDonald (NZL – MS Mondraker / 257), Johann Potgieter (RSA – Canfield Factory Team / 237) i Cunningham (226).

U elitnoj ženskoj kategoriji na startu se našlo preko 20 vozačica, što je obećavalo uzbudljivu utrku. Alba Wunderlin (SUI – Veloatelier Biel) postavila je najbolje početno vrijeme koje je stajalo sve dok na stazu nije izašla Elisa Canepa (ITA). Nakon nje, na stazi su ostale još samo najbrže od prethodnog dana. Prva od njih bila je Emilie Siegenthaler (SUI – Scott 11) koja je ciljem prošla s prednošću od više od 8 s. Međutim, njeno vrijeme je odmah skinula njena timska kolegica Floriane Pugin (FRA – Scott 11), koja je skinula još dvije sekunde. Jedina koja je još mogla spriječiti dvostruku pobjedu ekipe Scott 11 u ženskoj kategoriji bila je svjetska prvakinja Emmeline Ragot. Međutim, nakon pada utrku je ipak završila s 4 s zaostatka te se morala zadovoljiti s trećim mjestom. Time je pobjednica postala Floriane Pugin s vremenom od 4:53.291 min. U ukupnom poretku u vodstvu je sada Ragot s 122 boda, ispred Siegenthaler (87) i Rachel Atherton (GBR – GT Factory Racing / 86 bodova).

Emmeline Ragot - EDC Pila 2012

U Masters kategoriji mogli smo vidjeti pobjedu doslovno s dna, je, nakon što je probušio gumu u kvalifikacijama, Wilfred van de Haterd (NED – YT Industries) bio je pri na startu, što je značilo da je odmah mogao zasjesti u Red Bull Hot Seat. Napustio ju je tek kada je zadnji vozač u kategoriji prošao ciljem te je postalo jasno da je pobijedio. Van de Haterd je time osigurao vodstvo u ukupnom poretku. Drugo mjesto osvojio je Heinz Hostettler (SUI – Banditbike.ch), čime je zadržao priključak za van de Haterdom u ukupnom poretku. Maik Höhne (GER – Bikeland 262) bio je treći.

Vozači U17 kategorije Ferran Jorba (ESP – Moto Club Sant Andreu) i Loris Vergier (FRA – US cagnes) imali su neizvjesnu borbu oba dana. Na kraju je Španjolac odnio pobjedu u oba dana zahvaljujući prednostima od samo nekoliko desetinki. Treće mjesto osvojila je njemačka mlada nada Ferdinand Brunold (GER – Mag41.com Racing Team).

Ovogodišnji Europski kup za sada se izgleda mora boriti s prilično promjenjivim vremenom, no to bi se, nadajmo se, moglo promijeniti na tri iduće etape. Serija se nastavlja sljedećeg vikenda u Špičáku u Češkoj. Sve ostale informacije možete pronaći kao i obično na ixsdownhillcup.com. Tamo će uskoro biti i nešto videozapisa koje je ekipa iXS napravila u suradnji s Red Bull Media House, na web stranici ili na redbull.com/bike.

Fotke: © Thomas Dietze

Komentari su zaključani.