Podešavanje tlaka u gumama u “hodu” s ADAPTRAC-om?

April 19, 2012 Comments Off
Podešavanje tlaka u gumama u “hodu” s ADAPTRAC-om?

Kao i mnogi drugi faktori u brdskom biciklizmu, postavljanje pravog tlaka zraka u gumama stvar je kompromisa. Niski tlak i gume su premekane. Brzina vam je smanjena na ravnim dijelovima staze. Visoki tlak i gume su pretvrde. Odbijate se od korjenja i kamenja umjesto da hvatate grip. Jasno je kako se večina bajkera odlučuje za kompromis. Kompromis koji omogućava i fer grip i fer brzinu. Ekipa u ADAPTRAC-u čini se da misli kako je to kompromis do kojeg ne bi trebalo doći. Njihov novi sustav omogućava vozaču da dopumpava ili ispušta zrak iz guma U VOŽNJI.

ADAPTRAC sistem funkcionira na slijedeći način… Prekidači koji se ugrađuju na volan, lulicu ili top tube omogućavaju vozaču kontrolu nad tlakom zraka u gumama. Pojavi li se potreba za dopumpavanjem guma, zrak dolazi iz spremnika ugrađenog na downtube na mjesto bidona. Spremnici su dostupni u raznim veličinama i kapacitetima. Zrak iz spremnika putuje kroz crijevo do prednje ili stražnje osovine. Osovine su svakako posebne. Naime, specijalne rotacijske brtve sprečavaju zrak da napusti sustav. Drugim crijevom, osovina je povezana s ventilom na samoj felgi kotača. Pojavi li se potreba za ispuštanjem zraka, kontrole na upravljaču omogučavaju i to uz prećenje tlaka na analognim indikatorima.

Sustav je i dalje u fazi prototipa, iako krajnjoj, a cijenu će objaviti nakon sajma u Sea Otteru. Težina praznog sustava je svega 690 grama, ali ne zaboravite da ćete trebati i one specijalene nabe.

Izvor: Gizmag

Komentari su zaključani.