Predstavljamo: Bike polo

September 25, 2012 Comments Off
Predstavljamo: Bike polo

Hardcourt bike polo

Godine 1891. Irac Richard J. Mecredy osmislio je bike polo kao dio oproštajne zabave povodom završetka svoje trkačke karijere. Vrlo brzo počeli su se pojavljivati klubovi u SAD-u, Irskoj i Velikoj Britaniji. Na Olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine, bike polo uključen je kao demo sport. Od tih početaka do 1999. godine bike polo isključivo se igrao na travi, uključujući i neke od najvećih nogometnih stadiona tog vremena. Hardcourt bike polo ili polo na tvrdoj podlozi, prvi se put pojavio 1999. godine u Seattleu. Postepeno su se organizirali hardcourt polo turniri po zapadnoj obali SAD-a. Od 2007. polo se igra i u Europi.

1

Čime igrati? Bicikl? Palica?

Hardcourt bike polo voli/trpi sve vrste bicikala: singlespeed, fixed gear (muslauf), MTB… Prije svega, potreban vam je bicikl koji može stati! Bilo da imate samo prednju ili zadnju kočnicu, prednju i zadnju, strapove ili SPD ukoliko ste fixed gear vozač. Osim bicikla potrebna je palica za svakog igrača, te jedna loptica (street hockey ball). Držak palice je od tanke aluminijske cijevi ili od odrezanog skijaškog štapa. Glava palice je plastična cijev za plin ili vodu… PEHD, PE, PVA.

12

Kako se igra? Pravila?

U igri sudjeluju dva tima po tri igrača. Šest igrača je na terenu. Teren je, u najboljem slučaju, ograđen, veličine rukometnog ili teniskog terena. Cilj igre je palicom (mallet) zabiti gol protivničkom timu. Golovi na takozvanim pick-up tekmama označavaju se prometnim čunjevima, dvijema limenkama pive ili što se već nađe pri ruci. Razmak među stativama (čunjevima ili limenkama) određen je dužinom jednog bicikla, cca. 180 centimetara.
Na početku igre loptica je postavljena na sredini terena. Nakon urlika “321 POLO!!!” po jedan član iz svakog tima juri prema lopti u nadi da će osvojiti loptu za svoj tim.
Postizanje golova nije jednostavno. U polu se priznaju pogodci postignuti samo užom, okruglom stranom palice. Udarac postignut dužom stranom naziva se shuffle i ne priznaje se kao pogodak. Pobjednik je onaj tim koji prvi postigne 5 golova ili ima veći broj postignutih golova po isteku 10 minuta. Ako je po isteku 10 minuta rezultat neriješen, mijenjaju se strane i igra se do prvog postignutog gola (sudden death).
Tijekom cijele igre nije dopušteno stati nogom na pod! Ako se to ipak dogodi, igrač mora odraditi kaznu: bez ikakvog kontakta s igračima, a kamoli lopticom, napustiti igralište do predviđenog mjesta (stup, zvonce…) i palicom odraditi kaznu (čitaj: opaliti stup). Tek tad se smije aktivno vratiti u igru.
Psovanje je dopušteno.

9

4

Zašto da, a zašto ne?

Bike polo je brz, ponekad opasan sport. Jedna od onih aktivnosti na koju se odmah navučete nakon što je probate. Sve što vam treba je nekoliko prijatelja na biciklima, puno tekućine i ravna tvrda površina. Dok čekate na svoj red za igru (a ne trebate puno čekati), gledate tekmu, pijuckate pivo i čavrljate.

3

8

Hardcourt bike polo u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se bike polo pojavio sredinom 2010. Iste godine osnovan je i registriran (The League of Bike Polo) Klub Bike Polo Zagreb. Svi vozači-igrači koji su sudjelovali u prvim polo okupljanjima i utakmicama bili su dio tada rastuće zagrebačke fixed gear scene. Upravo je iz tog razloga polo u Zagrebu do 2011. igran isključivo na fixed gear biciklima. Od 2011. broj sudionika na polo utakmicama je u laganom porastu. Grupa ljudi okupljena oko polo scene u Zagrebu osniva Udrugu Bike Polo Zagreb.  Od osnutka, Klub Bike Polo Zagreb trenutno je jedini službeni klub u Hrvatskoj i jedini na području jugoistočne Europe. Ova usamljenost na području gdje je bicikl duboko ukorijenjen na svim biciklističkim scenama bila je jedan od osnovnih razloga za osnivanje i istoimene udruge. Glavna djelatnost udruge je organiziranje utakmica na području Republike Hrvatske kroz manifestacije tematski povezane s djelatnošću udruge te jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i široj regiji. Bike Polo Zagreb u stalnom je kontaktu s ostalilm europskim i svjetskim klubovima. Ove godine tri člana kluba sudjelovala su kao tim na kvalifikacijama za europsko prvenstvo ‘EHBPC Paris, 2013′. koje se održalo u Szegedu.
Bike polo podržava pozitivnu biciklističku kulturu bez obzira na background koji imate, svi su dobrodošli. Nadamo se da će se broj klubova, timova i igrača znatno povećati u nadolazećim godinama, ne samo u Zagrebu nego i u ostatku Hrvatske.

11

Gdje?

Utakmice se trenutno održavaju samo u Zagrebu. Najmanje jednom tjedno, u predvečerje, na parkiralištu iza NSB-a. Termine utakmica možete pratiti preko…

https://www.facebook.com/BikePoloZagreb
http://bikepolozagreb.tumblr.com/
http://fixedgearzagreb.com/polo/

Bike-Polo-Zagreb

Tekst: Matej Pašalić, Bike Polo Zagreb

Komentari su zaključani.