Prototip BioFloat stupa sjedala

December 22, 2012 Comments Off

Za velik broj ljudi, jedan od najneugodnijih aspekata vožnje biciklom jest osjećaj svake neravnine na tlu, koja se preko stupa sjedala prenosi na njihovu pozadinu. Nemali je broj proizvođača reagiralo ponudom neke od varijanti amortiziranih stupova sjedala. I dok takvi stupovi sjedala okomitim gibanjem upijaju nešto vibracija, novi BioFloat prototip stupa sjedala ide i korak dalje – djeluje kao amortizer, ali istovremeno omogućava gibanje sjedala zajedno s vozačevom zdjelicom.

BioFloat se sastoji od karbonske cijevi (stupa) na vrhu koje je glava sa stezaljkama koje drže vodilice na sjedalu – baš kao i uobičajeni stupovi sjedala. Stezaljka je, međutim, uglavljena između para elastomerskih umetaka, čime je izolirana od ostatka glave. Na ovaj način, sjedalo „pluta“ na vrhu stupa sjedala.

Dovoljno čvrsti da stvari drže na mjestu, elastomeri su ujedno i dovoljno fleksibilni da eliminiraju vibracije prenesene s podloge, a istovremeno omogućuju gibanje sjedala u doslovno svim smjerovima.

Suizumitelj BioFloata, Tom Petrie, uspoređuje ga s „plutajućim“ značajkama koje su postale standardom kod clipless pedala, kod kojih su vozačeva stopala ukopčana u pedale, ali imaju mjesta za kretanje na pedali, čime je postignuta veća udobnost i manja vjerojatnost od ozljeda. U skladu s tom analogijom, korisnici BioFloata također mogu prilagoditi količinu gibanja u stupu sjedala izborom između tri uključena seta elastomera različite mekoće.

Čini se kako se test vozačima svidjela upotreba 245-gramskog BioFloat prototipa – jednom kada su se priviknuli. Petrie kaže kako su reakcije prilično slične, poput „Prilično se osjeti kad se počne voziti. Čudan je osjećaj, ali na kraju mi se svidjelo. Definitivno sam primijetnio da vožnju čini glatkijom. Kada će biti dostupno?“

To je, u stvari, dobro pitanje. Petrie, koji istovremeno upravlja i kompanijom Cantitioe Road u Koloradu, nada se da bi se na tržištu moglo pojaviti čim nađe poslovnog partnera koji bi financirao komercijalizaciju. Cilja na maloprodajnu cijenu od dvjestotinjak američkih dolara.

Izvor: Gizmag

Komentari su zaključani.