Ruaridh Cunningham najbrži u Innerleithenu

May 30, 2019 Comments Off

Treća utrka europskog iXS Downhill Kupa održana je ovog vikenda u Innerleithenu u Škotskoj. Zbog ćudljivog škotskog vremena ovo je bila do sad najmokrija utrka sezone. U tim uvjetima najbolje su se snašli Ruaridh Cunningham i Jessica Stone i pobijedili.

Nakon prve dvije utrke u Švicarskoj i Austriji, natjecatelji iz kontinentalnog dijela Europe morali su potegnuti na duži put nego inače, jer treća (od ukupno sedam) postaja europskog iXS Kupa bila je u Innerleithenu. Nakon što je već 2010 održana jedna utrka ovdje, bilo je vrijeme za novi posjet Škotskoj. Tjedan dana nakon utrke Svjetskog kupa u Fort Williamu ovo je bio drugi veliki downhill spektakl u Škotskoj. Ovaj vikend jedino vrijeme nije bilo spremno na suradnju i zato će ova utrka ostati zabilježena kao najmokrija utrka sezone. Staza je posebno prilagođena za ovu utrku te je na njoj bilo moguće voziti i unatoč lošim uvjetima. Lokalni heroj i trenutni britanski prvak Ruaridh Cunningham (GBR – Alpine Bikes Racing) u subotnjim kvalifikacijama pokazao je sve svoje kvalitete i osigurao zadnje startno mjesto u finalu.

U nedjelju su gume za blato opet bile prvi izbor, iako je do finala kiša prestala. Brook MacDonald je nakon subotnjeg pada na stazu izašao nešto ranije i odvozio brže od svih kvalifikacijskih vremena prethodnog dana. U Red Bull Hot Seat mogao se smjestiti na poduže vrijeme i izgledalo je da bi mogao ostati na vodećoj poziciji do samog kraja. Robin Wallner (SWE – Team Are Bike Park Sweden) bio je prvi koji mu se približio, no na kraju ipak nije uspio biti brži. Sljedeći koji nije uspio skinuti to vrijeme (i to za samo 5 desetinki) bio je Lewis Buchanan (GBR – Chain Reaction Cycles). Sljedeći kandidat za postizanje boljeg vremena bio je Markus Pekoll (AUT – MS Mondraker Team), vozač koji se vrlo dobro snalazi u uvjetima koji su prevladavali u Innerleithenu. S drugim najbržim vremenom u kvalifikacijama u subotu pokazao je, nakon poteškoća u prethodnim utrkama, da je opet spreman za borbu. No ni on nije mogao skinuti vrijeme MacDonalda i time mu je izbjegao i podij. Zadnji je bio Cunningham te je u trenutku kada je došao na zadnje bermove bilo prilično jasno da ide prema pobjedi. Utrku je završio s vremenom 3:02.056 min, s više od 3 s prednosti pred MacDonaldom, te je konačni poredak bio Cunnigham prvi, MacDonald drugi, Buchanan treći, a iza njih plasirali su se Wallner i Pekoll. MS Mondraker Team uspio je uzeti sva tri mjesta u ukupnom poretku, pri čemu je MacDonald bio prvi, Damien Spagnolo (FRA) drugi i Pekoll treći, sa samo jednim bodom razlike između njih trojice.

U Elitnoj ženskoj kategoriji Jessica Stone (GBR – Unior Tools Team) ponovila je svoj uspjeh od subote i opet imala najbrže vrijeme, deklasiravši time suparnice s vremenom od 3:55.084 min i više od 15 s prednosti. Josefine Björkman (SWE – Swedish National Team) bila je druga, a Rosie Smith (GBR – Bikeart/Knox) treća. Najbrži u Masters kategoriji bio je Dave Wardell (GBR), iza kojeg su ostali Jack Tattersall (GBR) i David Tallontire (GBR – Uplift Scotland). Britanski vozači dominirali su i U17 kategorijom. Pobjedu je odnio Taylor Vernon (GBR – FOX/Bike it/Scott), a Daniel Farley (GBR – Wheelbase.co.uk/Kona) i William Weston (GBR – Madison Saracen Downhill Team) bili su drugi i treći. Marcus Hansson (SWE – Team Hanssonbil.se) završio je na četvrtom mjestu i time obranio ukupno vodstvo u kategoriji. U ženskoj U17 kategoriji Charlotte Mallin Martin (GBR) bila je jedina na startu. No gledajući unatrag, Tahnée Seagrave (GBR – FMD Racing) isto je tako bila jedina u ženskom podmlatku prošle godine, a već je ostavila trag u Svjetskom kupu.

Unatoč ne baš optimalnim vremenskim uvjetima, dugo putovanje u Škotsku bilo je vrijedno truda. Nakon odvožene tri utrke, sljedeća će biti u Pili u Italiji u kolovozu. potpune rezultate možete pronaći na ixsdownhillcup.com, gdje će uskoro biti objavljeno i više snimaka nastalih u suradnji iXS-a i Red Bull Media House.
Fotografije: © Thomas Dietze

Komentari su zaključani.