Savjeti: domaći izotonični napitak

May 15, 2013 Comments Off
Savjeti: domaći izotonični napitak

Vrijeme pojačane hidracije nam se polako približava, pa bi trebalo razmisliti o preparatima koji će se piti ove sezone. S obzirom na važnost hidracije i količine koje će se piti ne bi bilo loše razmisliti i o alternativama dobro poznatih brandova.

Iako je to do neke mjere prilično individualno, tijekom vožnje se svi znojimo. Bez obzira kakvi su vanjski uvijeti i temperatura, no posebno je to izraženo tijekom ljetnih mjeseci. Da ne bi došlo do dehidracije, tj. umora ili čak vrtoglavice, neophodno je piti tekućinu prije, tijekom i nakon aktivnosti. Znojenjem također gubimo tijelu neophodne minerale do te mjere da moramo povećati njihov unos čak iznad preporučene dnevne količine. Jasno, i manjak tih minerala možemo osjetiti već tijekom vožnje. Više je simptoma, no najočitiji su grčevi u mišićima. Zato se za rehidraciju tijekom aktivnosti ne preporuča čista voda, već izotonični napici.

Ponuda raznih izotoničnih napitaka poznatih brandova na tržištu je ogromna, a realno i vrlo šarena. Ako ste skloniji zdravoj prehrani i nastojite izbjegavati tvorničke prerađevine izotonični napitak je nešto što možete bez puno muke zamješati u svojoj kuhinji. Svega je nekoliko ključnih sastojaka, a uobičajeni su u svakoj kuhinji.

Svakako isprobajte ovaj brzi recept:
– 0,5l voćnog soka (imate li vremena i volje ubacite sviježe voće u blender i procijedite dobiveni smoothie)
– 0,5l vode
– prstohvat soli (ako je moguće koristite himalajsku sol jer sadrži elemente u trgovima i čak 84 minerala)
– po želji zasladite medom
sve dobro ohladite i isprobajte.

sol

Svoj napitak možete dići na novu razinu, ako umjesto vode koristite zeleni čaj, biljne čajeve poput mente ili kokosovu vodu. Neka istraživanja su pokazala da je najbolji prirodni izotonik upravo kokosova voda. Isprobajte i pronađite što vam najbolje odgovara. Svaka je kombinacija bolja od čiste vode, sve dok ne pretjerate sa zaslađivanjem.

Komentari su zaključani.