Test: i-gotU GT-820 Pro GPS uređaj

May 7, 2014 Comments Off
Test: i-gotU GT-820 Pro GPS uređaj

Mobile Action je tajvanski proizvođač koji od 1999. godine razvija GPS, GSM i Bluetooth uređaje. Testirali smo i-gotU GT-820 pro, komplet „Pro Deluxe“ u kojem uz GPS uređaj dolazi monitor otkucaja srca HRM 10 i Bluetooth senzor brzine i kadence CS-20. Uređaj smo koristili uglavnom kao ciklokompjuter, ali i na nekoliko planinarskih izleta. Dakako, može poslužiti i za bilježenje bilo kakvog oblika kretanja.

Ugradnja
Nosač uređaja pričvršćuje se pomoću dvije vezice. Moram priznati da nisam sretan s tim načinom montaže, jer sve što vezicama pričvrstite mnogo se lakše okreće po glatkome metalu nego što bi se da je pričvršćen na staromodan način, pomoću gumice. Nosač možete pričvrstiti okomito na upravljač ili vodoravno na lulicu i u tom slučaju u postavkama uređaja promijenite orijentaciju prikaza na zaslonu pa ne morate svaki put naginjati vrat. Ako ga pak nećete rabiti na biciklu, na stražnjoj strani postoji rupica kroz koju možete provući vezicu i za nešto ga pričvrstiti.
IMG_0155
Senzor brzine okretaja također se montira pomoću dvije vezice, a s njim dolaze i gumice koje će vam pomoći da ugradnju prilagodite profilu chainstaya. Magnet kadence se vezicom pričvršćuje na unutarnju stranu lijeve kurble, a vijkom na žbice učvrstite magnet brzinomjera. Nakon ugradnje kratkim pritiskom tipke na senzoru i okretanjem pogona u oba smjera (unazad za kadencu, unaprijed brzinomjer) testirate ispravnost ugradnje. Ako sve štima, na senzoru će kod svakoga prolaska magneta zasvijetliti lampica. Kod nekih proizvođača ovi senzori imaju poklopac baterije smješten s unutarnje strane pa zamjena baterije iziskuje skidanje kotača. Na CS-20 spremnik baterije smješten je s vanjske strane čime je ta zamjena uvelike olakšana. No, vjerojatno nećete tako često morati mijenjati bateriju.
IMG_0885
Mislim da „montažu“ monitora otkucaja srca možemo preskočiti. ;) Oba senzora rabe po jednu CR2032 bateriju.

Uređaj
Dimenzije GT-820 pro uređaja su 65 x 42 x 17.3 mm, a dijagonala zaslona 3,6 cm uz rezoluciju 128 x 128 px. Uređaj nudi tri moda aktivnosti: vožnja bicikla, trčanje i putovanje. U sva tri moda zaslon prikazuje iste podatke, jedina je razlika u izračunu potrošenih kalorija. Nakon odabrane aktivnosti pojavljuje se 13 stranica s podacima od kojih je sedam fiksnih (kompas, sateliti, lokacija, track, štoperica, lap i visinomjer) i šest podesivih na kojima možete odabrati prikazivanje brzine, prijeđenoga puta, prosječne i maksimalne brzine, brojača koraka, visine, nagiba, ukupnog uspona i spusta, GPS, POI, kalorija, prosječnoga, maksimalnoga i trenutačnoga broja otkucaja srca, zone i prosječne, trenutačne i maksimalne kadence. Svaku je stranicu moguće putem izbornika i sakriti. Na svakoj se stranici prikazuje od dva do četiri podatka.

IMG_0183 Uređaj ima ugrađen mjerač ubrzanja (akcelerometar) koji rabi za spomenutu funkciju brojača koraka. Preuzeo je i zadaću detektora pokreta pa kad uređaj nekoliko minuta miruje, uspava ga, a kad se ponovo pomakne, probudi. Time štedi bateriju i produžuje joj trajanje, koje se u našemu testu pokazalo iznimno dugo. Osam dana uređaj nismo isključili, a u tom je razdoblju bilježio položaj 88 sati. Željeli smo da ga bilježi stalno, ali kako se nismo stalno kretali, dio vremena proveo je s unutarnje strane prozora pa bi katkad ostao bez signala. Nakon tih osam dana indikator baterije još je pokazivao jednu od tri crtice.

dva

Uporaba
820 pro ima tri tipke, jednu slijeva i dvije zdesna. Kratkim pritiskom na lijevu tipku nećete postići ama baš ništa, osim u modu lap tajmera kad će započeti bilježiti vrijeme i prijeđen put novoga kruga. Inače, tek kad je duže držite pritisnutom ući ćete u izbornik gdje možete poništiti brojač, urediti razne postavke i već spomenuto prikazivanje stranica i povezati BT-om vanjske mjerače. Pri prvoj uporabi morate upariti mjerače s uređajem, a nakon toga bi se trebali sami povezati sve dok je BT na uređaju uključen.

IMG_0875Tipkama s desne strane izmjenjujete prikazanu stranicu na zaslonu po principu naprijed/nazad. Ako niste isključili prikaz nekih stranica, 13 je pozamašan broj za prelistavanje u vožnji. Kada donju tipku držite pritisnutu dvije sekunde, uključit će se pozadinsko osvjetljenje, prilično dobrodošao dodatak. Istim ga postupkom isključite. Držanjem gornje desne tipke dvije sekunde dodajete POI. Zapravo je zanimljivo što su tipke smještene sa strane, s obzirom na relativno velik dio neiskorištenoga prostora na prednjoj strani lijevo i desno od zaslona, gdje bi tipke bile lakše dostupne za vrijeme vožnje.
Uređaj je jednako dobro hvatao signal satelita kada smo ga držali u džepu za vrijeme planinarenja.

ostrc
Za analizu zabilježenih podataka dostupna su dva računalna programa, zasad samo korisnicima Windowsa. Prvi je @trip koji među ostalim nudi i reprizu puta, a drugi Sports Analyzer koji je noviji i prikazuje kudikamo više podataka o putu.

Igot-U GT-820 pro stoji 559 kn, CS-20 329 kn, a HRM 349 kn, no ako vam treba sve možete kupiti Pro Deluxe paket po cijeni od tisuću kuna, uz uštedu od 240 kn u odnosu na pojedinačnu kupovinu. Sve su cijene višestruko niže od konkurentskih proizvoda razvikanijih brandova poput Garmina, a funkcionalnost je na razini. Jedino što je (malo) ostalo zakinuto jest dizajn, no uz uštedu od tisuću i više kuna, bez problema ćemo preći preko toga.

Dobro je znati…
Uređaj iz nekoga razloga u ponoć započne novi log pa ako odlučite voziti utrku poput Kajkavijane, morat ćete u postprodukciji spajati zapise.

Kada odlučite u uređaj učitati novi firmware, znajte da će se u postupku obrisati svi podaci. Stoga ne za boravite prethodno prebaciti podatke na računalo!

http://www.mobileaction.hr/

Komentari su zaključani.