Zdravlje: Top tri važnosti magnezija (Mg)

March 11, 2012 4 Komentari »
Zdravlje: Top tri važnosti magnezija (Mg)

Osnove o magneziju

Magnezij je esencijalni element u našem tijelu i sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija. Zbog interakcije s ionima fosfata neophodan je za nukleinske kiselline (DNA) te je važan dio stanica skoro svih živih organizama. Učili smo da biljke sadrže klorofil, a klorofil sadrži magnezij. U budućnosti, kada sami sebi priznamo postojanje vanzemaljaca, i u njima ćemo otkriti prisustvo magnezija. 100%.

Za nas sportaše, Sljeme-Jarun-Grad-Selo-Vikend bajkere, magnezij je važan za kontrakciju i relaksaciju mišića te sintezu proteina (to vam je ono od čega su sastavljeni mišići koji za vas pedaliraju).

Magnezij se u ljudskom tijelu nalazi 60% u kostima, 39% unutar stanica i 1% van stanica.

Nedostatak magnezija u prehrani uzrokuje razno razne boleštine (astmu, dijabetes, osteoporozu) te ga je potrebno prehranom unositi u dovoljnim količinama. Ne, nećete uzeti nož, sjekiricu ili što već i ovaj kamenčić sa gornje slike izrezati i konzumirati. Pojest ćete žitarice, orašaste plodove, povrće ili popiti kavu, kakao, čaj, a koji su sve dobri izvori magnezija.

Listovi špinata koji pucaju od količine magnezija

Listovi špinata koji pucaju od količine magnezija

Popaj je bio faca i jeo je špinat. Naravno, u njemu ima puno magnezija. Zato ga danas i Chuck Norris jede.  A ja jedem špinat jer mi, između ostalog, paše uz meso.

 

Preporučene dnevne količine (RDA)

Preporučene dnevne količine ovise o dobi, spolu i fizičkoj aktivnosti. RDA (Recommended Dietary Allowances) za magnezij za djecu i odrasle

Dob(godine) Muškarci(mg/dan) Žene(mg/dan)
1–3 80 80
4–8 130 130
9–13 240 240
14–18 410 360
19–30 400 310
31+ 420 320

 

Top 3 važnosti magnezija

1. Magnezij sprečava osteoporozu

To je kad vas bole kosti pa se počinju lomiti.

2. Magnezij sprečava bolesti krvožilnog sustava

To je kad vas boli srce, žile i krv.

3. Magnezij regulira krvni tlak

To je kad vam se počne vrtiti pa sjednete.

 

Što ja radim? ®™©

Nakon treninga, kod većih tjelesnih napora (trčanje, teretana, vožnja bajkom ili slično), otopim jednu šumeću tabletu magnezija i popijem.

Voda iz pipe

Uz to, jedem zeleno povrće (možda ipak premalo, ali obećavam da ću se truditi jesti što više) i orašaste plodove, kako bi zadovoljio dnevne potrebe organizma za magnezijem. A onda, to sve lijepo zalijem vodom iz pipe koja je puna magnezija.

4 komentara

 1. marko 11.03.2012 at 12:35 -

  Ne znam koji se bajker ne bu nasal u ovim simptomima. Manjak magnezija i grcevi u misicima tijekom dugih voznji, a bez dodatnog unosa tijekom same voznje. I ovo kaj velis za herc. Isto mi je kardiolog preporucil, 250mg nakon jela za probleme s aritmijom i tahikardijom. Tnx.

 2. Shpiro 11.03.2012 at 14:57 -

  Magnezij je isto esencijalan za funkcioniranje živčanog sustava, pomaže pri oporavcima kod istegnuca, hematoma i slično. Samo ja bi kao izvor preporučio magnezij klorid, koji je konkretnih i jeftiniji od sumecih tableta. U jednoj prodavaonici zdrave hrane ga se ima za uzeti po nazivom Nigari, košta 12kn i poprilično je i odvratnog okusa, ali funkcionira. Za detalje oko doziranja i benefita proguglajte magnesium chloride.

  • Magi 11.03.2012 at 21:50 -

   Da, dobro zboriš, najbolju biodostupnost ima magenzij klorid. Al je gadan. ALi isto tako dobru biodostupnost ima magnezij karbonat (šumeće).

Komentiraj tekst

Moraš biti prijavljen da bi komentirao tekst.

cheap research papers write my essay write my paper best essay writing service uk