Zdravlje: Top tri važnosti magnezija (Mg)

March 11, 2012 4 Komentari »
Zdravlje: Top tri važnosti magnezija (Mg)

Osnove o magneziju

Magnezij je esencijalni element u našem tijelu i sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija. Zbog interakcije s ionima fosfata neophodan je za nukleinske kiselline (DNA) te je važan dio stanica skoro svih živih organizama. Učili smo da biljke sadrže klorofil, a klorofil sadrži magnezij. U budućnosti, kada sami sebi priznamo postojanje vanzemaljaca, i u njima ćemo otkriti prisustvo magnezija. 100%.

Za nas sportaše, Sljeme-Jarun-Grad-Selo-Vikend bajkere, magnezij je važan za kontrakciju i relaksaciju mišića te sintezu proteina (to vam je ono od čega su sastavljeni mišići koji za vas pedaliraju).

Magnezij se u ljudskom tijelu nalazi 60% u kostima, 39% unutar stanica i 1% van stanica.

Nedostatak magnezija u prehrani uzrokuje razno razne boleštine (astmu, dijabetes, osteoporozu) te ga je potrebno prehranom unositi u dovoljnim količinama. Ne, nećete uzeti nož, sjekiricu ili što već i ovaj kamenčić sa gornje slike izrezati i konzumirati. Pojest ćete žitarice, orašaste plodove, povrće ili popiti kavu, kakao, čaj, a koji su sve dobri izvori magnezija.

Listovi špinata koji pucaju od količine magnezija

Listovi špinata koji pucaju od količine magnezija

Popaj je bio faca i jeo je špinat. Naravno, u njemu ima puno magnezija. Zato ga danas i Chuck Norris jede.  A ja jedem špinat jer mi, između ostalog, paše uz meso.

 

Preporučene dnevne količine (RDA)

Preporučene dnevne količine ovise o dobi, spolu i fizičkoj aktivnosti. RDA (Recommended Dietary Allowances) za magnezij za djecu i odrasle

Dob(godine) Muškarci(mg/dan) Žene(mg/dan)
1–3 80 80
4–8 130 130
9–13 240 240
14–18 410 360
19–30 400 310
31+ 420 320

 

Top 3 važnosti magnezija

1. Magnezij sprečava osteoporozu

To je kad vas bole kosti pa se počinju lomiti.

2. Magnezij sprečava bolesti krvožilnog sustava

To je kad vas boli srce, žile i krv.

3. Magnezij regulira krvni tlak

To je kad vam se počne vrtiti pa sjednete.

 

Što ja radim? ®™©

Nakon treninga, kod većih tjelesnih napora (trčanje, teretana, vožnja bajkom ili slično), otopim jednu šumeću tabletu magnezija i popijem.

Voda iz pipe

Uz to, jedem zeleno povrće (možda ipak premalo, ali obećavam da ću se truditi jesti što više) i orašaste plodove, kako bi zadovoljio dnevne potrebe organizma za magnezijem. A onda, to sve lijepo zalijem vodom iz pipe koja je puna magnezija.

4 komentara

 1. marko 11.03.2012 at 12:35 -

  Ne znam koji se bajker ne bu nasal u ovim simptomima. Manjak magnezija i grcevi u misicima tijekom dugih voznji, a bez dodatnog unosa tijekom same voznje. I ovo kaj velis za herc. Isto mi je kardiolog preporucil, 250mg nakon jela za probleme s aritmijom i tahikardijom. Tnx.

 2. Shpiro 11.03.2012 at 14:57 -

  Magnezij je isto esencijalan za funkcioniranje živčanog sustava, pomaže pri oporavcima kod istegnuca, hematoma i slično. Samo ja bi kao izvor preporučio magnezij klorid, koji je konkretnih i jeftiniji od sumecih tableta. U jednoj prodavaonici zdrave hrane ga se ima za uzeti po nazivom Nigari, košta 12kn i poprilično je i odvratnog okusa, ali funkcionira. Za detalje oko doziranja i benefita proguglajte magnesium chloride.

 3. Magi 11.03.2012 at 21:50 -

  Da, dobro zboriš, najbolju biodostupnost ima magenzij klorid. Al je gadan. ALi isto tako dobru biodostupnost ima magnezij karbonat (šumeće).

 4. Magi 11.03.2012 at 21:51 -

  Ja popijem 400mg (104% RDA) :-)