GPS navigacija

GPS TRAGOVI
Službene (finalna) verzije GPS zapisa trasa maratona u GPX i KML formatu, te waypoints oznake dostupne su za preuzimanje i prebacivanje na GPS uređaj.
Verzije GPS zapisa za preuzimanje: Final v20082016
Datoteku u ZIP formatu preuzmite na ovom linku.

KARTOGRAFSKA PODLOGA ZA GARMIN UREĐAJE
Preuzmite OpenStreetMap (točnije Openfietsmap Lite) kartu ovdje. ZIP file sadrži gmapsupp.img datoteku koje je potrebno kopirati u GARMIN folder memorije uređaja ili GARMIN folder na SD kartici uređaja. Više informacija o prebacivanju gmapsupp.img datoteke možete naći ovdje.

APLIKACIJE ZA ANDROID UREĐAJE
Iz mnoštva aplikacija za navigaciju na Android platformi potrebno je odabrati onu koja može kartografsku podlogu prikazati u offline modu (bez konekcije na internet), te onu koja može prikazati GPS zapis trase maratona. Izbor prepuštamo vama, a naša preporuka ide OsmAnd aplikaciji dostupnoj ovdje. Svakako se upoznajte sa radom u odabranoj aplikaciji prije nego maraton starta, preuzmite kartu potrebnog područja i GPS zapise trase maratona u telefon.

GPS UREĐAJ I OZNAKE STAZE
Novost za 2016. godinu je uvođenje obveze korištenja GPS uređaja za sve natjecatelje (za svakog individualca, odnosno, jedan uređaj za svaki tim). GPS uređaj neće vam trebati kako bi konstantno navigirali rutom maratona, već je uveden radi dodatne sigurnosti. Za uspješnu navigraciju rutom maratona koristiti će vam 4 vrste oznaka, od kojih će 150 biti ovakvi trajno postavljeni znakovi:

AdriaWinch

Zbog duljine trase od 226km, vremenskih uvjeta i ljudskog djelovanja, zapis rute maratona (track) u GPS uređaju može biti potreban u situacijama nedostatka oznaka ili nejasnoća na terenu. U takvim slučajevima, pogled na ekran GPS uređaja dat će potvrdu smjera kretanja. Nadalje, GPS uređaj od velike će pomoći biti u prilasku i kretanju urbanim sredinama, gdje jasno vizualno označavanje trase maratona može predstavljati izazov.

Što se uređaja tiče, nismo propisali kakav on treba biti, ali iz iskustva savjetujemo da bi trebao biti:
– vodootporan
– otporan na treskanje/udarce
– stabilno montiran na volan bicikla
– napajan baterijom koja omogućava minimalno 12 sati korištenja ili ima mogućnost zamjene baterije (na terenu)

Većina mobilnih telefona, iako ima integriran GPS uređaj, nije najbolji izbor za zadovoljavanje ovih karatkeristika, ali tu odluku prepuštamo vama. Imajte na umu da, ukoliko ipak odlučite koristiti mobilni telefon kao GPS uređaj, instalirate i koristite aplikaciju koja omogućava prikaz rute maratona (trackova i waypointsa) neovisno o postojanju mobilne mreže (internet konekciji). Tamo gdje idete nema interneta.

USLUGE ORGANIZATORA VEZANE ZA GPS NAVIGACIJU:
– mogućnost downloada GPS zapisa trasa maratona (dostupni na ovih stranicama)
– finalna verzija GPS zapisa bit će poslana na mail svim prijavljenim natjecateljima 10 dana prije početka maratona
– tehnička podrška oko prebacivanja trackova u memoriju uređaja prije početka natjecanja (info desk)
– mogućnost kupovine alkalnih AA, AAA i CR2032 baterija (info desk)
– mogućnost punjenja uređaja na 220V priključku unutar prostora zajedničkog smještaja