O maratonu

TransDinara maraton međunarodna je brdsko-biciklistička trodnevna (etapna, XCP) utrka kojoj je cilj okupiti bicikliste profesionalce i rekreativce iz Hrvatske i regije, te ih na siguran način, uz visoku razinu tehničke organizacije i gostoprimstva, provesti vjerojatno najsurovijim područjem Hrvatske. TransDinara maraton najzahtjevnija je etapna MTB utrka u Hrvatskoj, i među najzahtjevnijim u regiji; osim velikih udaljenosti i visinskih razlika koje natjecatelji moraju savladati svaki od tri dana natjecanja, iznimno težak teren, te surova klima koja vlada planinama Dinara i Kamešnica predstavljati će izazov svakom individualcu ili timu. Zauzvrat, te planine pružaju izniman doživljaj prirode i odmak od civilizacije – nešto čemu svaki brdski biciklist teži – a za osjećaj sigurnosti i gostoljubivosti tu smo mi – organizator, partneri i gradovi domaćini.

TRANSDINARA MTB 2016 ULTRA MARATON
Vrijeme održavanja: 02/03/04 Rujan 2016.
Vrsta natjecanja: etapni MTB maraton, 3 etape / 3 dana
Format utrke: XCP, u skladu sa UCI pravilima za etapne MTB utrke
Područje održavanja: planine Kamešnica i Dinara (Hrvatska i Bosna i Hercegovina)
Gradovi domaćini: Trilj, Sinj, Vrlika i Knin (Hrvatska)
Natjecatelji: INDIVIDUALCI (muški/ženski) ; TIMOVI, dvočlani (muški/ženski/mix)
Broj natjecatelja: ograničen na 100, prema propisanim Uvjetima nastupanja i pravilima utrke
Organizator: Brdsko-biciklistički klub ZEMLJA-ZRAK, Zagreb, Mošćenička 19, OIB: 47048799339
Strateški partner projekta: Hrvatska gorska služba spašavanja

TransDinara MTB maraton 2014.g. usvojen je kao pilot-projekt strateškog nacionalnog Tour de CroActive programa Hrvatske gorske službe spašavanja (sustavni razvoj aktivnog turizma u službi održivog i uravnoteženog razvoja Republike Hrvatske).

Sve informacije o maratonu nalaze se na ovim stranicama. Stranice se dopunjuju novim sadržajima svakodnevno. Za sve ostale informacije iskoristite jednu od opcija iz kategorije Kontakt.

Obrađene (7 of 15)Opisati ovaj maraton lagan je posao u usporedbi sa opisivanjem područja koje maraton pohodi; planine Kamešnicu, i pogotovo Dinaru. Dobar i informativan pokušaj opisa Dinare nalazi se na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza, dok naš, prožet dojmovima sa istraživačkih tura, sažet, izgleda ovako:

“Kada smo se zaputili na istraživačku turu rute TransDinara maratona, nismo ni slutili koliko priroda može fascinirati svojim minimalizmom, onim apsolutnim. Dvije boje u tisuću nijansi, i niti jedan zvuk, izuzev zvuka guma koje melju surovi planinski makadam i vjetra koji postaje prirodni tinitus. Nepregledno dobije stvarnu dimenziju. Svaki komentar, upit, čuđenje, iz minute u minutu biva potisnut tek s ponekim uzdahom; bilo onim kojim se boriš doći do zraka na jednoj od stotina beskrajnih uzbrdica ili onim kojim jednostavno izustiš ogromno strahopoštovanje prema veličini svega što te okružuje. Lišeno svake estetike na koju smo kao zaljubljenici u prirodu i brdski biciklizam navikli, i koja ti u trenucima krajnjeg fizičkog napora nudi kakvu-takvu utjehu i motivaciju, pedaliranje na ovoj ruti postaje zahtjevan psiho-test: niti jedan dio rute nije predvidljiv, niti jedno područje ne nagovještava da će biti lakše ili teže. Pretpostavke o težini terena pred nama padaju u vodu. Ispred nas nepregledne vijuge planinskih vrhova i proplanaka, iza nas nepregledne udoline i brda. U daljini preuveličana kombinacija ovog iza i ispred. Dinara je planina konstanti. Jedna od njih je surovost. Surovost podloge, surovost prirode i svega što je oblikovala. A oblikuje i nas koji, kao opečeni kad na jogurt pušu, sumnjičavo gledamo u prekrasan spust koji kao nagrada stoji pred nama, sluteći da slijedi pokora od uspona koja će nam skinuti naivnu, djetinjastu grimasu s lica, po tko zna koji put za redom. Ipak, onaj najslađi osmijeh ostaje na kraju svega.

Planina u svoj svojoj moći i veličini. Čovjek u svoj svojoj želji i malenkosti.